
Pečený chřest na česneku s fetou a kešu ořechy
Dokonalý pečený chřest na česneku s fetou a kešu ořechy, který můžete podávat samostatně jako lehkou večeři, svačinu nebo jako přílohu k rybě či masu. Pokud si jej dopřejete samostatně, doporučuji jej podávat ještě spolu s červenými hrozny. Kombinace je to skutečně výborná a recept tak jednoduchý. Feta sýr, dokřupava upečený a okořeněný chřest a křupavé ořechy se nádherně doplňují v tomto na bílkoviny bohatém jídle. Pokud máte rádi chřest, určitě tento fit recept nebudete dělat naposledy.
Chřest je pro organismus velmi cenným zdrojem vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Obsahuje hodně vody, bílkovin a vlákninu ve srovnání s nízkým obsahem sacharidů a tuku, což z něj činí snadno stravitelnou zeleninu, která zasytí, ale nezatíží váš žaludek. Má v sobě velké množství betakarotenu, vitamín E, C i vitamíny skupiny B. Nezanedbatelné je také množství draslíku, zinku, železa, vápníku a hořčíku. A to jsou jen některé ze všech látek, které v sobě tato superpotravina schovává.
Upečený v troubě má výbornou chuť a spolu s feta sýrem si jej určitě zamilujete. Nejraději si jej vychutnávám samostatně, případně se zmíněným červenými hrozny, ale neváhejte jej vyzkoušet i jako zdravou přílohu nejlépe k hovězímu masu. Obohatíte tak svůj oběd o bohatou dávku zdraví prospěšných látek.
Ingredience
- 400 g zeleného chřestu
- 1 lžíce olivového oleje (doporučuji tento)
- 4 prolisované stroužky česneku
- špetka mořské soli
- špetka mletého pepře
- 80 g sýru feta
- 40 g kešu ořechů (doporučuji tyto)
- šťáva z 1/2 citrónu (volitelné)
Postup
- V malé misce smíchame olivový olej s prolisovaným česnekem, pepřem a mořskou solí.
- Chřest omyjeme, odkrájíme tvrdé konce (zhruba 2 cm) a vložíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Chřest pokapeme připravenou omáčkou a posypeme nadrobenou fetou.
- Chřest pečeme 10 minut na 220 °C., vyndáme a posypeme kešu ořechy.
- Vložíme opět do trouby a necháme zapéct dalších 5 minut na 190 °C.
- Ořechy budou úžasně křupavé a chřest skvěle upečený.
- Před servírováním můžeme chřest pokapat citronovou šťávou.
Čas přípravy | 20 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 270 KCal | |
Sacharidy | 12 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 18 g | |
Tuky | 16 g |