ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Chod
Preference
Alergeny
Surovina
ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Pečený chřest na česneku s fetou a kešu ořechy

Pečený chřest na česneku s fetou a kešu ořechy

Dokonalý pečený chřest na česneku s fetou a kešu ořechy, který můžete podávat samostatně jako lehkou večeři, svačinu nebo jako přílohu k rybě či masu. Pokud si jej dopřejete samostatně, doporučuji jej podávat ještě spolu s červenými hrozny. Kombinace je to skutečně výborná a recept tak jednoduchý. Feta sýr, dokřupava upečený a okořeněný chřest a křupavé ořechy se nádherně doplňují v tomto na bílkoviny bohatém jídle. Pokud máte rádi chřest, určitě tento fit recept nebudete dělat naposledy.

Chřest je pro organismus velmi cenným zdrojem vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Obsahuje hodně vody, bílkovin a vlákninu ve srovnání s nízkým obsahem sacharidů a tuku, což z něj činí snadno stravitelnou zeleninu, která zasytí, ale nezatíží váš žaludek. Má v sobě velké množství betakarotenu, vitamín E, C i vitamíny skupiny B. Nezanedbatelné je také množství draslíku, zinku, železa, vápníku a hořčíku. A to jsou jen některé ze všech látek, které v sobě tato superpotravina schovává.

Upečený v troubě má výbornou chuť a spolu s feta sýrem si jej určitě zamilujete. Nejraději si jej vychutnávám samostatně, případně se zmíněným červenými hrozny, ale neváhejte jej vyzkoušet i jako zdravou přílohu nejlépe k hovězímu masu. Obohatíte tak svůj oběd o bohatou dávku zdraví prospěšných látek.

Ingredience

  • 400 g zeleného chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje (doporučuji tento)
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • špetka mořské soli
  • špetka mletého pepře
  • 80 g sýru feta
  • 40 g kešu ořechů (doporučuji tyto)
  • šťáva z 1/2 citrónu (volitelné)

Postup

  1. V malé misce smíchame olivový olej s prolisovaným česnekem, pepřem a mořskou solí.
  2. Chřest omyjeme, odkrájíme tvrdé konce (zhruba 2 cm) a vložíme na plech vyložený papírem na pečení.
  3. Chřest pokapeme připravenou omáčkou a posypeme nadrobenou fetou.
  4. Chřest pečeme 10 minut na 220 °C., vyndáme a posypeme kešu ořechy.
  5. Vložíme opět do trouby a necháme zapéct dalších 5 minut na 190 °C.
  6. Ořechy budou úžasně křupavé a chřest skvěle upečený.
  7. Před servírováním můžeme chřest pokapat citronovou šťávou.
Čas přípravy20 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal270 KCal
Sacharidy12 g
Vláknina5 g
Bílkoviny18 g
Tuky16 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu