
Měkké cizrnové keksy bez mouky
Pokud jste si zvykli na sladké recepty bez mouky, mám tu pro vás do sbírky další chutnou a zdravou variantu tentokrát na vláčné cizrnové keksy. Jsou nízkokalorické, neobsahují žádnou mouku a upečené je budete mít do půl hodinky.
Cizrna je skutečná bílkovinná bomba a určitě její sílu otestujte i při přípravě různých sladkých cizrnových dezertů, které v sobě ukrývají množství vlákniny pro lepší trávení, obsahují potřebnou dávku železa a jsou vhodné i pro celiaky. Cizrnu můžete připravit naslano i nasladko a vždy dodá jídlu dostatek živin, přičemž mu neubere na chuti. Snadno také v receptech nahradí mouku a jídlu propůjčí jemnou oříškovou chuť.
Mým největším favoritem jsou sice křupavé cizrnové cookies (recept na ně naleznete též na mém blogu) a zatím je jiné cookies nedokázaly překonat, ovšem tento recept na měkké cizrnové cookies je také velmi zdravý, chutný a k čaji či kávě jako stvořený. Možná někomu zachutnají v této měkké variantě ještě více, tak mi pak dejte vědět v komentáři ;)
Zdravý dezert z cizrny bez mouky je lehký, jednoduchý a rychle stravitelný. Keksy se obzvlášť hodí k čajovým či kávovým odpoledním. Mně se osvědčily hlavně k svačině jako výživná a sytá alternativa v začátcích nového dne. Tyto zdravé cizrnové cookies mám nejraději s kousky hořké čokolády, zkuste je také.
Ingredience
- 1 HR (250 ml) uvařené cizrny (1/2 HR v suchém stavu) (koupíte zde)
- 1 vejce
- 1 PL arašídového/mandlového másla (doporučuji tohle)
- 2 PL třtinového cukru (nebo stévie podle chuti)
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- kousky horké čokolády (podle chuti) (doporučuji tuto)
Postup
- Všechny ingredience (kromě čokolády) spolu rozmixujeme v mixéru co nejvíce dohladka.
- Do těsta nakonec přimícháme na kousky nakrájenou čokoládu a tvarujeme z něho kuličky.
- Ty uložíme na plech vyložený papírem na pečení a svrchu je trochu uplácáme.
- Keksy pečeme 15-18 minut při 180 stupních dozlatova.

Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 12 cookies |
Nutriční hodnoty/ 1 cookie | ||
KCal | 29 KCal | |
Sacharidy | 4 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 2 g | |
Tuky | 1 g |