ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Kuřecí stehna na pohankovém mrkvovo-pórkovém salátu

Kuřecí stehna na pohankovém mrkvovo-pórkovém salátu

Jemná kuřecí stehna vařená ve vodě, servírovaná na chutném pohankovém mrkvovo-pórkovém salátu. Zdravé, nízkokalorické jídlo plné bílkovin vhodné jako výživný oběd či večeře. Kuřecí stehna na pohankovém salátu vás dobře zasytí a zároveň vám dodají pořádnou dávku vitamínů a minerálů. Připravte tento chutný a nutričně hodnotný oběd klidně i pro celou rodinu.

Pohanka je všestranná a přirozeně bezlepková, vhodná tedy i pro celiaky, obsahuje komplexní bílkoviny a sacharidy, vlákninu a bohatě jsou v ní zastoupeny i minerální látky a celá řada vitamínů. Proslulá je i díky vysokému obsahu rutinu, který pomáhá zvyšovat pružnost cév při žilních onemocněních. Pórek je bohatý na karoteny a vitamíny C a E. Obsahuje selen, má množství vlákniny, podporuje imunitu a čistí krev a střeva od bakterií a kvasinek. Mrkev se také nenechá zahanbit, a pokud ji budete do jídla přidávat pravidelně, zlepší se i vaše kognitivní schopnosti a začnete si pamatovat i to, co jste předtím vždy zapomněli.

Tento salát je velmi jednoduchý na přípravu a přitom tak chutný! Vodu z uvařených kuřecích stehen nevylévejte. Můžete do ní hodit zeleninu a uvařit si i kuřecí polévku, nebo vývar odložit do lednice pro další recepty, například takové rizoto.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 2 kuřecí stehna bez kosti a kůže
  • 1 ČL soli (doporučuji tuto)
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 1/2 ČL zázvorového koření
  • 1/2 ČL lžičky sušený česnek
  • Na salát:
  • 100 g pohanky (doporučuji tuto)
  • 150 g mrkve
  • 1/2 cibule
  • 1/4 pórku
  • 1-2 PL másla
  • mořská sůl
  • špetka kurkumy (volitelné) (doporučuji tuto)
  • strouhaný sýr (volitelné)
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Kuřecí stehna opláchneme, v hrnci zalijeme vodou, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme odkryté 25-30 minut.
  2. V menším hrnci zalijeme pohanku vodou a vaříme ji zhruba 10 minut.
  3. Příliš dlouho ji nevaříme, aby se úplně nerozvařila (pokud teda nechcete spíše kašovitou konzistenci).
  4. Uvařenou pohanku přecedíme a dáme do misky.
  5. V hrnci od pohanky rozpustíme jednu nebo dvě lžíce másla.
  6. Cibuli nakrájíme najemno a lehce ji osmahneme. Přidáme k ní nastrouhanou mrkev, pórek a zlehka smažíme další 2 minuty.
  7. Následně odstavíme z plamene, přimícháme pohanku, ochutíme mořskou soli.
  8. Můžeme přidat strouhaný sýr a kurkumu.
  9. Pohankový salát podáváme s teplými kuřecími stehny nebo i s čerstvou zeleninou.
  10. Tip: vývar z masa nevylévejte, přidejte kousek cibule, mrkev, petržel, chvíli povařte a máte chutnou kuřecí polévku.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy40 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal385 KCal
Sacharidy37 g
Vláknina8 g
Bílkoviny34 g
Tuky9 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu