
Kokosovo-květákové rizoto bez rýže
Tento recept vyžaduje chvilkové zamyšlení, ale jen proto, abyste pochopili, že spojení kokosu a květáku je skutečně možné. Vyzkoušejte toto exotické, ale velmi zdravé a chutné kokosovo-květákové rizoto bez rýže, které je vhodné i pro vegany.
Není rýže jako rýže. Tento recept sice svou finální podobou připomíná rizoto, ale je zcela bez zbytečných sacharidů, takže vaše linie určitě neutrpí, právě naopak získá živiny a prospěšné vitamíny.
Květák podporuje trávení a kromě vitamínů, minerálů a antioxidantů je také skvělým pomocníkem při prevenci rakoviny tlustého střeva. Díky němu se vám zlepší funkce kloubů a šlach, zpomalí vypadávání vlasů, zpevní nehty, zahojí záněty pokožky, rovněž podpoří imunitní systém, pomůže předcházet infekcím a navíc i sníží krevní tlak. Tolik zdraví prospěšných funkcí na jednu vydatnou misku kokosovo-květákového rizota.
Kokos mám velmi ráda, a proto ho vděčně přidávám do sladkých, ale někdy i slaných fit receptů. Navíc prospívá mozku, játrům i trávení. Tentokrát ho s nadšením přidám i ke květáku a budu si užívat jeho jemnou chuť a skvělé účinky. Mandle dodají jídlu punc výjimečnosti, chuti a potřebných živin, zároveň pomohou při hubnutí, ochrání před cukrovkou a srdečními chorobami.
Toto low carb kokosovo-květákové rizoto je lehký, výživný, zdravý a chutný oběd, který si připravíte rychle a jednoduše. Díky němu zůstanete po celý den fit.
Ingredience
- ½ květáku
- 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1 malá cibule
- 40g mandlí (doporučuji tyto)
- 50g strouhaného kokosu (doporučuji tento)
- ½ HR mléka (kokosového)
- 100ml vody
- šťáva z 1 limetky
- ½ ČL mořské soli (doporučuji tuto)
- ½ ČL černého pepře
- špetka zázvorového koření
- špetka kari koření
Postup
- Na pánvi nebo woku na rozpuštěném oleji opečeme nadrobno nasekanou cibuli.
- Přidáme nadrobno (“na rýži”) nakrájený květák a promícháme.
- Mandle nasekáme nadrobno a spolu s kokosem je přidáme do květáku.
- Necháme je opékat asi 4 minuty a následně do směsi přidáme i vodu, mléko (nejlépe kokosové), šťávu z limetky a koření.
- Rizoto vaříme dokud květák nenasaje všechnu vodu (zhruba 7 minut).
Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 408 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bílkoviny | 12 g | |
Tuky | 34 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyVeganskéObědy a večeřeBez lepkuKokosZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeLow carb recepty s kokosemNízkosacharidové zeleninové receptyBezlepkové zeleninové recepty
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Diskuse k receptu
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.