ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Kokosovo-květákové rizoto bez rýže

Kokosovo-květákové rizoto bez rýže

Tento recept vyžaduje chvilkové zamyšlení, ale jen proto, abyste pochopili, že spojení kokosu a květáku je skutečně možné. Vyzkoušejte toto exotické, ale velmi zdravé a chutné kokosovo-květákové rizoto bez rýže, které je vhodné i pro vegany.

Není rýže jako rýže. Tento recept sice svou finální podobou připomíná rizoto, ale je zcela bez zbytečných sacharidů, takže vaše linie určitě neutrpí, právě naopak získá živiny a prospěšné vitamíny.

Květák podporuje trávení a kromě vitamínů, minerálů a antioxidantů je také skvělým pomocníkem při prevenci rakoviny tlustého střeva. Díky němu se vám zlepší funkce kloubů a šlach, zpomalí vypadávání vlasů, zpevní nehty, zahojí záněty pokožky, rovněž podpoří imunitní systém, pomůže předcházet infekcím a navíc i sníží krevní tlak. Tolik zdraví prospěšných funkcí na jednu vydatnou misku kokosovo-květákového rizota.

Kokos mám velmi ráda, a proto ho vděčně přidávám do sladkých, ale někdy i slaných fit receptů. Navíc prospívá mozku, játrům i trávení. Tentokrát ho s nadšením přidám i ke květáku a budu si užívat jeho jemnou chuť a skvělé účinky. Mandle dodají jídlu punc výjimečnosti, chuti a potřebných živin, zároveň pomohou při hubnutí, ochrání před cukrovkou a srdečními chorobami.

Toto low carb kokosovo-květákové rizoto je lehký, výživný, zdravý a chutný oběd, který si připravíte rychle a jednoduše. Díky němu zůstanete po celý den fit.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Ingredience

  • ½ květáku
  • 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 1 malá cibule
  • 40g mandlí (doporučuji tyto)
  • 50g strouhaného kokosu
  • ½ HR mléka (kokosového)
  • 100ml vody
  • šťáva z 1 limetky
  • ½ ČL mořské soli
  • ½ ČL černého pepře
  • špetka zázvorového koření
  • špetka kari koření

Postup

  1. Na pánvi nebo woku na rozpuštěném oleji opečeme nadrobno nasekanou cibuli.
  2. Přidáme nadrobno (“na rýži”) nakrájený květák a promícháme.
  3. Mandle nasekáme nadrobno a spolu s kokosem je přidáme do květáku.
  4. Necháme je opékat asi 4 minuty a následně do směsi přidáme i vodu, mléko (nejlépe kokosové), šťávu z limetky a koření.
  5. Rizoto vaříme dokud květák nenasaje všechnu vodu (zhruba 7 minut).
Kniha Fit recepty 1
Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy15 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal408 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina11 g
Bílkoviny12 g
Tuky34 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu