
Indické mrkvové kari
Zdravé zeleninové, nízkokalorické jídlo plné vitamínu A. Toto indické mrkvové kari doporučuji podávat s hnědou rýží, quinoou, bulgurem či kuskusem. Ujistěte se, že i veganská strava může být skutečně vynikající a plná chutě.
Toto indické kari z mrkve je jedním z našich nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších veganských jídel, jaké doma dělávám. Pokud máte rádi mrkev tak jako my, určitě jej vyzkoušejte a podělte se o svůj názor dole v komentářích. Chuť nasládlé mrkve spolu s kokosovým mlékem a kořením jako kari a kurkuma je skutečně fantastická a připomíná daleké exotické země východu. Podobně asi jako každé jídlo s kari.
Pokud máte chuť na lehké bezmasé jídlo plné vitamínů, vlákniny a minerálů, jste na správné adrese. Kari koření velmi efektivně bojuje proti zánětům. Právě proto se už staletí používá v ajurvédské medicíně v boji proti zánětům a bolesti. Pomáhá také předcházet a bojovat s rakovinou, Alzheimerovou chorobou a má antibakteriální účinky. Příznivě pomáhá celému trávicímu systému a také snižuje krevní tlak. Koření je významným léčivem ve všech zemích východního světa, používané už celá staletí jako lék a prevence proti různým nemocem. Není pochyb, že se od nich v tomto máme co učit, a proto právě zařazení alespoň několika nejvýznamnějších koření do naší stravy může výrazně pomoci našemu celkovému zdraví.
Ingredience
- 1 kg mrkve
- 1 cibule
- 2 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 300 ml kokosového mléka (v kartonu nebo v plechovce) (doporučuji tohle)
- 2 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
- 1/2 ČL kurkumy
- 1 ČL kari koření
- 1/2 ČL mořské soli
- 1/2 ČL mletého kmínu
Postup
- Ve woku (nebo v hluboké pánvi) rozehřejeme kokosový olej a zlehka na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Následně do woku přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, zamícháme, osolíme, opepříme, zalijeme kokosovým mlékem, sójovou omáčkou a dusíme zhruba 15 minut - dokud mrkev nezměkne.
- Hotovou mrkev se vzniklou omáčkou můžeme podávat s hnědou rýží, quinoou, kuskusem či bulgurem.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 185 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 9 g |