ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Chod
Preference
Alergeny
Surovina
ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Indické mrkvové kari

Indické mrkvové kari

Zdravé zeleninové, nízkokalorické jídlo plné vitamínu A. Toto indické mrkvové kari doporučuji podávat s hnědou rýží, quinoou, bulgurem či kuskusem. Ujistěte se, že i veganská strava může být skutečně vynikající a plná chutě.

Toto indické kari z mrkve je jedním z našich nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších veganských jídel, jaké doma dělávám. Pokud máte rádi mrkev tak jako my, určitě jej vyzkoušejte a podělte se o svůj názor dole v komentářích. Chuť nasládlé mrkve spolu s kokosovým mlékem a kořením jako kari a kurkuma je skutečně fantastická a připomíná daleké exotické země východu. Podobně asi jako každé jídlo s kari.

Pokud máte chuť na lehké bezmasé jídlo plné vitamínů, vlákniny a minerálů, jste na správné adrese. Kari koření velmi efektivně bojuje proti zánětům. Právě proto se už staletí používá v ajurvédské medicíně v boji proti zánětům a bolesti. Pomáhá také předcházet a bojovat s rakovinou, Alzheimerovou chorobou a má antibakteriální účinky. Příznivě pomáhá celému trávicímu systému a také snižuje krevní tlak. Koření je významným léčivem ve všech zemích východního světa, používané už celá staletí jako lék a prevence proti různým nemocem. Není pochyb, že se od nich v tomto máme co učit, a proto právě zařazení alespoň několika nejvýznamnějších koření do naší stravy může výrazně pomoci našemu celkovému zdraví.

Tento recept je z knihy Fit recepty 3.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 1 kg mrkve
  • 1 cibule
  • 2 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 300 ml kokosového mléka (v kartonu nebo v plechovce)
  • 2 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1 ČL kari koření
  • 1/2 ČL mořské soli
  • 1/2 ČL mletého kmínu

Postup

  1. Ve woku (nebo v hluboké pánvi) rozehřejeme kokosový olej a zlehka na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Následně do woku přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, zamícháme, osolíme, opepříme, zalijeme kokosovým mlékem, sójovou omáčkou a dusíme zhruba 15 minut - dokud mrkev nezměkne.
  3. Hotovou mrkev se vzniklou omáčkou můžeme podávat s hnědou rýží, quinoou, kuskusem či bulgurem.
Kniha Fit recepty 3
Tento recept je z knihy Fit recepty 3.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy25 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal185 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina8 g
Bílkoviny3 g
Tuky9 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu