
Hroznový salát se zakysanou smetanou
Svěží a zdravý hroznový salát se zakysanou smetanou a jogurtem. Jednoduchý, nízkokalorický salát bez přidaného cukru, a přece příjemně sladký a osvěžující. Tento recept vám zlepší náladu, potěší chuťové pohárky a přispěje vašemu zdraví. Hodí se také jako příloha k hovězímu masu.
Hrozny je skvělým zdrojem vlákniny a vody, ale obsahuje také spektrum vitamínů, minerálů a antioxidantů, které pomáhají chránit organismus před různými nemocemi jako rakovina, srdeční či oční onemocnění a cukrovka. Borůvky jsou významným zdrojem vitamínů a minerálů. Jeden pohár borůvek obsahuje 24 % denní dávky vitamínu C a 36 % denní dávky vitamínu K. Stejně jako hrozny pomáhají předcházet rakovině, srdečním chorobám a cukrovce, ale také udržují zdravé kosti, kůži, trávení a dokonce i mentální zdraví.
Tento recept se skvěle hodí jako rychlá svačina či příloha k obědu. Hroznový salát si samozřejmě můžete dopřát i k večeři - vždyť přece pomáhá trávení a neobsahuje ani mnoho kalorií. Pokud nedokážete přinutit vaše děti jíst ovoce, zkuste jim připravit tento salát a ozdobit ho například různými semínky.
1 porce obsahuje: 20 % DDD manganu 20 % DDD vitamínu C 11 % DDD železa a mědi 17 % DDD vitamínu E
Ingredience
- 300 g mix bílých a červených hroznů
- 100 g borůvek
- 3 PL bílého řeckého jogurtu
- 3 lžíce nízkotučné zakysané smetany
- 30 g sušených brusinek/rozinek
- 40 g vlašských/pekanových ořechů/mandlí (doporučuji tyto)
- 1 PL chia semínek (doporučuji tyto)
- vanilkový lusk (nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu)
Postup
- V misce smícháme jogurt se smetanou, přidáme zrnka z vanilkového lusku, chia semínka, ořechy, brusinky a zamícháme.
- Přimícháme umyté hrozny a borůvky.
- Podávame ihned nebo po odležení v lednici.
Čas přípravy | 10 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 157 KCal | |
Sacharidy | 17 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 7 g |