Pochutnejte si na tomto výborném bezmasém jídle, ve kterém hrají hlavní roli mrkev a tofu - fit mrkvové ragú s tofu. Je to jednoduchý veganský recept, který potěší nejen jako bohatý zdroj vlákniny, ale také množstvím vitamínů, minerálů i bílkovin z rostlinných zdrojů.
Z uvedených surovin uděláte 4 menší nebo 2 velké porce. Menší porce je ideální na večeři, velké poslouží jako sytý oběd. Pokud byste chtěli mít v tomto mrkvovém ragú více omáčky, stačí, když jídlo podlijete trochu více smetanou a vodou. Opečené tofu přidávám k mrkvi až ke konci, aby nebylo příliš rozdrobené. Pokud se vám však nechce dělat tento krok zvlášť, můžete je podusit v jednom hrnci.
Fit mrkvové ragú s tofu doporučuji podávat spolu s hranolky ze sladkých brambor. Díky nasládlé chuti se batáty k jídlu neskutečně dobře hodí. Recept na domácí batátové hranolky naleznete zde: Nejlepší hranolky ze sladkých brambor (batátů) .
Pokud tedy máte doma zásobu tofu a mrkve, neváhejte a pojďte se pustit do přípravy. Zabere vám jen půl hodinky.
V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
Přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev, koření, sůl, bylinky, hořčici a vše spolu mícháme přibližně 5 minut.
Potom suroviny zalijeme smetanou (případně kokosovým mlékem), vodou, dobře zamícháme a přikryté je dusíme přibližně 15 minut. V případě potřeby jídlo podlijeme trochou vody.
Tofu nakrájíme na malé kostičky a opečeme ho na pánvi dozlatova. Pokud chcete, můžete přidat i lžičku olivového oleje.
Po 15 minutách by měla být mrkev měkká. Přidáme k ní opečené tofu, zamícháme a přikryté je spolu vaříme ještě 5 minut.
Jídlo odstavíme z plotýnky, posypeme lněnými semínky a můžeme podávat ideálně spolu se salátem a batátovými hranolky.
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!