ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit mrkvové ragú s tofu

Fit mrkvové ragú s tofu

Pochutnejte si na tomto výborném bezmasém jídle, ve kterém hrají hlavní roli mrkev a tofu - fit mrkvové ragú s tofu. Je to jednoduchý veganský recept, který potěší nejen jako bohatý zdroj vlákniny, ale také množstvím vitamínů, minerálů i bílkovin z rostlinných zdrojů.

Z uvedených surovin uděláte 4 menší nebo 2 velké porce. Menší porce je ideální na večeři, velké poslouží jako sytý oběd. Pokud byste chtěli mít v tomto mrkvovém ragú více omáčky, stačí, když jídlo podlijete trochu více smetanou a vodou. Opečené tofu přidávám k mrkvi až ke konci, aby nebylo příliš rozdrobené. Pokud se vám však nechce dělat tento krok zvlášť, můžete je podusit v jednom hrnci.

Fit mrkvové ragú s tofu doporučuji podávat spolu s hranolky ze sladkých brambor. Díky nasládlé chuti se batáty k jídlu neskutečně dobře hodí. Recept na domácí batátové hranolky naleznete zde: Nejlepší hranolky ze sladkých brambor (batátů) .

Pokud tedy máte doma zásobu tofu a mrkve, neváhejte a pojďte se pustit do přípravy. Zabere vám jen půl hodinky.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 6 velkých mrkví
  • 1 cibule
  • 1 PL oleje (doporučuji tento)
  • 300 g bio tofu (doporučuji uzené)
  • 1 ČL hořčice
  • 200 ml sójové smetany (nebo klasické smetany na vaření či kokosového mléka)
  • 100 ml vody
  • 3 PL lněných semínek (doporučuji tyto)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého pepře
  • 1 ČL mleté červené papriky
  • špetka mletého kmínu
  • čerstvé bylinky dle chuti (bazalka/rozmarýn)

Postup

  1. V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
  2. Přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev, koření, sůl, bylinky, hořčici a vše spolu mícháme přibližně 5 minut.
  3. Potom suroviny zalijeme smetanou (případně kokosovým mlékem), vodou, dobře zamícháme a přikryté je dusíme přibližně 15 minut. V případě potřeby jídlo podlijeme trochou vody.
  4. Tofu nakrájíme na malé kostičky a opečeme ho na pánvi dozlatova. Pokud chcete, můžete přidat i lžičku olivového oleje.
  5. Po 15 minutách by měla být mrkev měkká. Přidáme k ní opečené tofu, zamícháme a přikryté je spolu vaříme ještě 5 minut.
  6. Jídlo odstavíme z plotýnky, posypeme lněnými semínky a můžeme podávat ideálně spolu se salátem a batátovými hranolky.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy35 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal250 KCal
Sacharidy16 g
Vláknina7 g
Bílkoviny10 g
Tuky15 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu