ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Dušená treska na citronovo-česnekové omáčce s celerovými hranolky

Dušená treska na citronovo-česnekové omáčce s celerovými hranolky

Pochutnejte si na této vynikající dušené tresce s citronovo-česnekovou omáčkou a pečenými celerovými hranolky. Jídlo má vysoký obsah bílkovin a na druhé straně nízký podíl sacharidů a kalorií. Navíc je bohaté na množství vitamínů a minerálů, a to zejména: vitamíny skupiny B, selen, fosfor, mangan, hořčík, niacin, kyselinu listovou a vitamíny E a A. Pro milovníky ryb je tento recept perfektním tipem na zdravý a dietní oběd nebo večeři.

Treska patří pro své chuťové vlastnosti k jedněm z nejoblíbenějších druhů ryb, má nízkou kalorickou hodnotu a je bohatá na omega 3 mastné kyseliny. V případě, že tresku nemůžete sehnat, netrapte se, můžete ji jednoduše nahradit například lososem či místním druhem ryb.

Domácí celerové hranolky jako příloha zase hravě nahradí klasické bramborové hranolky - jsou dokonce pečené a nepotřebujete k nim ani velké množství oleje. Jídlo má tedy podstatně nižší kalorickou hodnotu a určitě se po něm budete cítit lehce a fit :)

Tato dušená treska s celerovými hranolky je vynikající a určitě ji doporučuji vyzkoušet.

Ingredience

  • Na rybu:
  • 600g tresky
  • 2 PL másla
  • 1 citron (šťáva + kůra)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL hořčice
  • 1-2 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
  • petrželka
  • Na celerové hranolky:
  • 1kg celeru
  • 1 ČL mořské soli
  • 1/2 ČL mleté papriky
  • 1/2 ČL majoránky
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)

Postup

  1. Celer očistíme a nakrájíme na tenčí hranolky.
  2. Ve velké misce připravíme marinádu na hranolky smícháním olivového oleje, koření a soli.
  3. Následně do misky přidáme nakrájené hranolky a důsledně je v marinádě obalíme.
  4. Hranolky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je 40 až 50 minut při 220 stupních dokřupava, přičemž je po 20 minutách otočíme na druhou stranu.
  5. Mezitím v hluboké pánvi připravíme tresku.
  6. Na rozpálené máslo přidáme prolisované stroužky česneku, hořčici, citronovou šťávu a kůru, sójovou omáčku a následně na pánev dáme tresku.
  7. Pánev zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minut na slabém plameni doměkka. V případě potřeby podlijeme trochou vody.
  8. Nakonec rybu posypeme petrželkou.
  9. Rybu servírujeme s upečenými celerovými hranolky, polité připravenou omáčkou a můžeme ji doplnit i o svěží salát.
  10. Dobrou chuť! :)
Čas přípravy65 minut
Vydatnost3 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal368 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina6 g
Bílkoviny50 g
Tuky12 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu