
Bulgur s avokádem, tuňákem a olivami
Zdravý bulgur s avokádem, tuňákem a olivami je chutný a teplý salát s bulgurem, který můžete podávat jako oběd či večeři. Je skutečně vynikající a věřím, že si recept oblíbíte - kvůli jeho jednoduchosti, nutričním vlastnostem i chuti.
Těšit se můžete na pořádnou dávku bílkovin, stopových prvků a také vlákniny. A navíc, který recept s avokádem byl někdy špatný, že? Pokud se k němu ještě přidají i černé olivy a tuňák, jde o chutný pokrm, který poblázní vaše chutě.
Co je bulgur? Pokud ještě s bulgurem nejste blízcí, dovolte mi krátké představení. Bulgur je celozrnná, předvařená a nalámaná obilovina. Nejčastěji se vyrábí z pohanky, pšenice, špaldy či ječmene. Není loupaný na rozdíl od jiných typů obilovin, díky čemuž si uchovává více hodnotných živin. Je lehce stravitelný a pochlubit se může i vyšším obsahem bílkovin a vlákniny. Bulgur je ideální jako příloha k jídlům, základ rizota nebo jako součást receptů (jako u tohoto salátu).
Bulgur s avokádem, tuňákem a olivami musíte vyzkoušet. Je to ideální recept, pokud plánujete udělat něco zdravého, rychlého a sytého na zub. Pokud náhodou nemáte bulgur, můžete si tento recept připravit i s kuskusem nebo pohankou. Jejich konzistence je však poněkud odlišná, takže pokud můžete, použijte bulgur.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 100 g suchého bulguru (doporučuji tento)
- 1 zralé avokádo
- 150 g tuňáka (ve vlastní šťávě) (doporučuji tohoto)
- 50 g černých oliv (doporučuji tyto)
- 1 stroužek česneku
- 1/2 ČL soli
- petrželka (volitelné)
Postup
- Bulgur uvaříme ve vroucí vodě podle návodu na balení.
- Uvařený bulgur smícháme s očištěným a nadrobno nakrájeným avokádem, solí, pepřem, prolisovaným stroužkem česneku, tuňákem zbaveným nálevu a s olivami.
Čas přípravy | 20 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 401 KCal | |
Sacharidy | 31 g | |
Vláknina | 16 g | |
Bílkoviny | 23 g | |
Tuky | 17 g |