
Zdravý kukuřičný chléb
Vyzkoušejte tento jemně nasládlý, nízkokalorický, zdravý kukuřičný chléb bez cukru. Jeho příprava je extrémně jednoduchá a výsledný produkt opravdu stojí zato. Tento kukuřičný chléb je velmi dobrý a vláčný, dokonce i bez vajec.
Kukuřičný chléb je zhotoven z kukuřičné mouky, je tedy přirozeně bez lepku. Namísto oleje v receptu použijeme jablečné pyré a jogurt, díky čemuž bude chlebíček neodolatelně vláčný a nadýchaný, ale bez zbytečně vysokého obsahu tuku a kalorií. Ocet ve spolupráci s práškem do pečiva nahradí vajíčko, díky čemuž si ho mohou vychutnat nejen celiaci, ale i alergici na vejce. Tento zdravý kukuřičný chléb je poměrně nízkokalorický a nízkotučný, a všechny příznivce fitness a zdravého stravování potěší určitě i vyšší obsah bílkovin, díky přidanému proteinovému prášku.
Věřte mi, toto je můj nejoblíbenější recept na kukuřičný chléb, z jeho zdravých i nezdravých variant. A navíc si jej mohu dopřát zcela bez výčitek. Kukuřičný chléb můžeme podávat samostatně k snídani nebo jako přílohu k jídlům, případně jako sytý dezert k čaji. Nejraději do těsta přidávám i sušené brusinky a skořici, mňam.
1/2 hrnku proteinového prášku můžete v receptu nahradit 50 g pudinkového prášku.
Ingredience
- 1 hrnek (250 ml) kukuřičné mouky (doporučuji tuto)
- 1/2 hrnku proteinového prášku (vanilkového)* (doporučuji tento)
- 180 g jablečného pyré
- 120 g řeckého jogurtu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL octa
- špetka skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- Tip: sušené ovoce, ořechy, kousky čokolády (volitelné)
Postup
- V misce smícháme kukuřičnou mouku, proteinový prášek (nebo pudinkový prášek), prášek do pečiva a skořici.
- Následně přimícháme jablečné pyré, jogurt a lžičku octa.
- Do těsta můžeme nasypat sušené ovoce, kousky ořechů či čokolády.
- Kvalitně rozmíchané těsto nalijeme do pečícím papírem vyložené formy (například dortové s průměrem 25 cm) a pečeme 25-30 minut na 165 °C dozlatova.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 6 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 132 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 10 g | |
Tuky | 2 g |