
Zdravé domácí marshmallow
Možná nejste velkým fanouškem pěnových bonbónů marshmallow, ale pokud máte v rodině děti (případně velké děti :)), které je milují, zkuste jim připravit tuto domácí, zdravější variantu bez rafinovaného cukru a aditiv. Jejich příprava je velmi jednoduchá a chutnají dokonce ještě lépe než z obchodu!
Sama nejsem velkým fanouškem marshmallows, ale tyto domácí mi velmi chutnaly a určitě jsem je nedělala naposled. Jsou připravené pouze ze 3 základních surovin, a to medu, vody a želatiny. K těmto surovinám se přidá už jen vanilkový extrakt, špetka soli a v případě zájmu tyto zdravé pěnové bonbony můžete posypat i kokosem. V receptu použijte 100% želatinu bez jakýchkoli přídavků, včetně cukru.
Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach, svalstva a díky kolagenu také zajišťuje dobrý stav kůže a vlasů. Zlepšuje pohyblivost kloubů, předchází úbytku kloubní chrupavky a potřebná je při nedostatku vápníku, jakož i v období růstu v pubertě.
Pokud tedy máte chuť na malý, sladký a zároveň nízkokalorický dezert, vyzkoušejte tento recept na zdravé domácí marshmallow bonbóny, sami nebudete věřit, jak jednoduše je můžete připravit.
Ingredience
- 3 PL 100% želatiny v prášku (ne cukrářského želé)
- 1 HR studené vody
- 1/2 až 3/4 HR medu (doporučuji tento)
- špetka soli (doporučuji tuto)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kokos na posypání (volitelné)
Postup
- Polovinu vody (1/2 hrnku) nalijeme do misky, posypeme ji želatinou v prášku a odstavíme.
- V malém hrnci smícháme med, zbylou polovinu vody a kousek soli.
- Směs vaříme za občasného míchání na středním plameni, necháme ji projít varem a potom vaříme ještě zhruba 5 minut.
- Horkou směs následně opatrně vmixujeme do vody s želatinou, přidáme vanilkový extrakt a mixujeme ručním mixérem až do té doby, než nám vznikne bílá lepivá hmota – zhruba 7-12 minut.
- Vzniklou marshmallow hmotu nalijeme do formy vyložené papírem na pečení. Velikost formy zvolte podle toho, jak vysoké chcete bonbony mít – čím menší a hlubší forma, tím budou bonbony vyšší.
- Pokud chcete, můžete hmotu posypat strouhaným kokosem.
- Hmotu dáme alespoň na 5 hodin do lednice a potom ji nakrájíme na kousky.
- Vzniklé bonbony skladujeme v lednici.
Čas přípravy | 20 minut | |
Vydatnost | 16 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 35 KCal | |
Sacharidy | 9 g | |
Vláknina | 0 g | |
Bílkoviny | 1 g | |
Tuky | 0 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
NízkotučnéZdravé dezertyBez laktózyBez vajecNízkokalorické dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty bez mouky a lepkuSnack bez lepkuNízkotučný snack
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Diskuse k receptu
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.