
Zdravá nepečená kokosová roláda
Konečně se mi podařilo ji vytvořit! Zdravá nepečená kokosová roláda s minimem přidaného sladidla (medu), bez másla a zbytečného tuku. Hodí se jak na běžný den, tak i na sváteční stůl. Zdravá nepečená kokosová roláda chutná ještě lépe než její tradiční nezdravá verze, přesvědčte se o tom sami.
Z následujícího množství surovin vám vyjde menší roláda, která se dá rozkrájet na 15 kousků. Jako náplň rolády použijeme domácí kokosové máslo. Při přípravě kokosového másla se nelekněte, pokud to bude trvat déle, je totiž třeba mixovat kokos s medem dostatečně dlouho na to, aby se vytvořila krémová hmota. Doporučuji na to použít sekáček potravin, ne velký mixér a také spíše doporučuji použít nahrubo strouhaný kokos (nebo kokosové plátky), ne zcela jemný kokos. Do náplně můžete dokonce na závěr přidat i proteinový prášek, nejlépe kokosový nebo vanilkový. Pokud si připravíte i domácí pohankové sušenky, na které najdete jednoduchý recept zde: Pohankové/grahamové sušenky s medem , budete mít tuto roládu bez lepku a ještě zdravější.
Pokud milujete spojení kakaového těsta a kokosové náplně, určitě tuto zdravou kokosovou roládu vyzkoušejte. Perfektně se hodí i jako dezert na Vánoce.
Ingredience
- 170 g grahamových sušenek (doporučuji pohankové)
- 1-2 PL medu (doporučuji tento)
- 2-3 PL vody
- 1 PL kakaa (doporučuji tohle)
- 1 PL mleté kávy
- na nádivku:
- 100 g kokosu (doporučuji tento)
- 1 PL medu (doporučuji tento)
Postup
- Sušenky rozmixujeme na mouku.
- V misce smícháme rozemleté sušenky s medem, kakaem, mletou kávou a dvěma lžícemi vody.
- Vypracujeme těsto.
- Pokud je příliš tuhé, přidáme další lžíci vody.
- Kokosovou nádivku si připravíme rozmixováním kokosu a medu při vysokých otáčkách.
- Zhruba za 10-15 minut by nám měla vzniknout jemně máslová hmota (kokosové máslo).
- Čím déle budeme mixovat, tím bude hmota jemnější, více našlehaná a máslovější.
- Mezi dvěma listy papíru na pečení rozválíme těsto obdélníkového tvaru (přibližně 3 mm) a rovnoměrně na něj natřeme kokosovou nádivku.
- Těsto opatrně srolujeme do válečku (pomůžeme si pečícím papírem) a uložíme do lednice alespoň na 8 hodin.
- Poté roládu vyndáme, nakrájíme a posypeme strouhaným kokosem.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 15 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 95 KCal | |
Sacharidy | 13 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 2 g | |
Tuky | 4 g |