
Zapečené kuřecí maso se špenátem, rýží a sýrem
Zapečené kuřecí maso se špenátem, rýží a sýrem v sobě ukrývá nejen úžasné spojení chutí, ale především i perfektní nutriční hodnoty. Toto fit jídlo je opravdu jednoduché a celkem rychlé - většinu práce za vás totiž udělá trouba. Pojďte si ho připravit, na 100 % neprohloupíte :)
Pokud vám již dochází inspirace na nová jídla s kuřecím masem, zkuste ho připravit podle tohoto receptu. Je to téměř klasické spojení surovin, avšak v této zapečené verzi chutná jako zcela nové jídlo. Co může být špatného na kombinaci kuřecího masa, špenátu, hub, rýže a sýra, že?
Rýži můžete v receptu nahradit například i kuskusem či quinoou. Uvařit ji můžete také před zapečením, avšak v takovém případě bude jídlo chutnat spíše jako nákyp, protože rýže bude po zapečení pevnější. Proto spíše doporučuji upéct ji syrovou a zalít dostatečným množstvím vývaru. Poté už jen stačí počkat, dokud nepohltí všechny tekutiny a jídlo je hotové. Kuřecí prsa budou v této formě neodolatelně šťavnaté a roztátý sýr se špenátem a houbami jídlo přivedou do zcela nové dimenze chutí :)
Zapečené kuřecí maso se špenátem, rýží a sýrem zkrátka musíte zkusit. A pokud tak učiníte, budu ráda, když mi dole napíšete, jak vám chutnalo.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 300 g hub (např. žampiony)
- 300 g mražených špenátových listů
- 150 g strouhané mozzarelly (se sníženým obsahem tuku)
- 600 ml zeleninového vývaru (případně vody)
- 200 g hnědé rýže (doporučuji tuto)
- jarní cibulka
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého pepře
- 1 PL česnekového koření
Postup
- Na dno zapékací formy (s rozměry kolem 30x25 cm) nasypeme rýži, kterou zlehka osolíme.
- Rýži zalijeme zeleninovým vývarem (pokud je osolený, rýži nemusíme dodatečně solit), případně vodou.
- Ve velké misce smícháme dohromady rozmrazený špenát s nadrobno nakrájenými houbami, kuřecím masem, strouhanou mozzarellou, solí a kořením.
- Směs následně navrstvíme na připravenou rýži zalitou vývarem (nevadí, když je část ponořená do vývaru).
- Jídlo pečeme 45-50 minut při 190 stupních, dokud na dně není žádná přebytečná voda a rýže je upečená doměkka.
- Před servírováním jídlo posypeme jarní cibulkou.
Čas přípravy | 65 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 483 KCal | |
Sacharidy | 38 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 53 g | |
Tuky | 10 g |