ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Zapečené kuřecí maso se špenátem, rýží a sýrem

Zapečené kuřecí maso se špenátem, rýží a sýrem

Zapečené kuřecí maso se špenátem, rýží a sýrem v sobě ukrývá nejen úžasné spojení chutí, ale především i perfektní nutriční hodnoty. Toto fit jídlo je opravdu jednoduché a celkem rychlé - většinu práce za vás totiž udělá trouba. Pojďte si ho připravit, na 100 % neprohloupíte :)

Pokud vám již dochází inspirace na nová jídla s kuřecím masem, zkuste ho připravit podle tohoto receptu. Je to téměř klasické spojení surovin, avšak v této zapečené verzi chutná jako zcela nové jídlo. Co může být špatného na kombinaci kuřecího masa, špenátu, hub, rýže a sýra, že?

Rýži můžete v receptu nahradit například i kuskusem či quinoou. Uvařit ji můžete také před zapečením, avšak v takovém případě bude jídlo chutnat spíše jako nákyp, protože rýže bude po zapečení pevnější. Proto spíše doporučuji upéct ji syrovou a zalít dostatečným množstvím vývaru. Poté už jen stačí počkat, dokud nepohltí všechny tekutiny a jídlo je hotové. Kuřecí prsa budou v této formě neodolatelně šťavnaté a roztátý sýr se špenátem a houbami jídlo přivedou do zcela nové dimenze chutí :)

Zapečené kuřecí maso se špenátem, rýží a sýrem zkrátka musíte zkusit. A pokud tak učiníte, budu ráda, když mi dole napíšete, jak vám chutnalo.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE v předprodejní ceně).

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou
  • 300 g hub (např. žampiony)
  • 300 g mražených špenátových listů
  • 150 g strouhané mozzarelly (se sníženým obsahem tuku)
  • 600 ml zeleninového vývaru (případně vody)
  • 200 g hnědé rýže
  • jarní cibulka
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 1 PL česnekového koření

Postup

  1. Na dno zapékací formy (s rozměry kolem 30x25 cm) nasypeme rýži, kterou zlehka osolíme.
  2. Rýži zalijeme zeleninovým vývarem (pokud je osolený, rýži nemusíme dodatečně solit), případně vodou.
  3. Ve velké misce smícháme dohromady rozmrazený špenát s nadrobno nakrájenými houbami, kuřecím masem, strouhanou mozzarellou, solí a kořením.
  4. Směs následně navrstvíme na připravenou rýži zalitou vývarem (nevadí, když je část ponořená do vývaru).
  5. Jídlo pečeme 45-50 minut při 190 stupních, dokud na dně není žádná přebytečná voda a rýže je upečená doměkka.
  6. Před servírováním jídlo posypeme jarní cibulkou.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE v předprodejní ceně).
Koupit knihu
Čas přípravy65 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal483 KCal
Sacharidy38 g
Vláknina5 g
Bílkoviny53 g
Tuky10 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu