Výborné cizrnové kari s arašídovým máslem
Cizrnové kari se stalo populární mezi vegetariány a vegany. Tuto verzi si ovšem jistě oblíbí i všichni milovníci arašídového másla. Pokud si myslíte, že vás již žádný kari recept nemůže překvapit, tento recept na výborné cizrnové kari s arašídovým máslem vás vyvede z omylu! Je lahodně krémové a nabízí dokonalou souhru chutí. Mezi kari recepty, které jsem už připravovala je právě tento mým osobním favoritem – arašídové máslo totiž zbožňuji. Je jednoduché, skvělé a vhodné k obědu nebo večeři. Zasytí na dlouhé hodiny a dodá vašemu tělu množství zdraví prospěšných látek a vlákniny.
Recepty s aromatickým a výrazným kari kořením připomínají vůně Indie. V jejich kuchyni existuje nespočet variací a receptů, od veganských po masité, které spojují toto koření s různými ingrediencemi. Slyšeli jste však o kombinaci s arašídovým máslem? Toto máslo je výborné i ve slaných jídlech a dotváří příjemnou, krémovou a na chuť bohatou omáčku. Pokud je však pro vás chuť arašídového másla příliš silná, můžete v receptu použít pouze jednu polévkovou lžíci arašídového másla - stále bude chutnat skvěle, ale jemněji.
Cizrnové kari a podobné recepty jsou výborné v tom, že je můžeme snadno upravovat podle sebe. Pokud máte například rádi více omáčky, můžete přidat více kokosového mléka nebo zeleninového vývaru, případně více obojího – v takovém případě však nezapomeňte přidat koření navíc, vzhledem k většímu obsahu jídla. Kokosové mléko před použitím pořádně promíchejte v plechovce, abyste do jídla nalili i ztuhlou část, která se postará o krémový efekt celého jídla.
A nezapomeňte, 1 hrnek = 250 ml
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 1 plechovka cizrny, bez nálevu (400 g) (doporučuji tento)
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- ½ červené cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL čili vloček (doporučuji tyto)
- 2 PL krémového arašídového másla (doporučuji tohle)
- 1 PL sójové omáčky (nebo tamari) (doporučuji tuto)
- ¼ hrnku kokosového mléka z plechovky (doporučuji tohle)
- ¼ hrnku zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 ČL citronové šťávy
- 1 ČL kari koření (doporučuji toto)
- 1/2 ČL soli (doporučuji tuto)
- nasekaný čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- V hluboké nepřilnavé pánvi (například ve woku) rozehřejeme olivový olej na středním plameni.
- Následně přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji restujeme 1 - 2 minuty, dokud nebude průhledná a voňavá.
- Snížíme teplotu na minimum, přidáme rozmačkaný česnek a chilli vločky a opékáme je přibližně 30 sekund.
- Přidáme cizrnu a dobře promícháme.
- Přidáme arašídové máslo a mícháme, dokud se nerozpustí.
- Přidáme sójovou omáčku, kokosové mléko, zeleninový vývar a citronovou šťávu. Dobře promícháme, dokud se všechny ingredience nespojí a opepříme.
- Kari přivedeme k varu a po cca 10 minutách ho odstavíme z plotýnky. Hotové jídlo ozdobíme nasekaným koriandrem.
- Cizrnové kari můžeme podávat s jasmínovou rýží a brokolicí nebo jinou přílohou dle vlastního výběru.
Čas přípravy | 20 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 493 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 12 g | |
Bílkoviny | 18 g | |
Tuky | 26 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéBez laktózyBez vajecOběd a večeře bez moukyVeganské obědy a večeřeBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiRecepty s arašídovým máslem a vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!