
Sladkokyselé citronové řezy bez mouky
Výborný sladkokyselý citronový zákusek bez mouky a rafinovaného cukru, vhodný zejména pro horké letní dny. Citron příjemně probudí smysly a díky ovesným vločkám a kokosu se po tomto koláčku budete cítit skvěle. Bezlepkové koláče jsou totiž snadněji stravitelné a nezatěžují tak organismus.
Ovesné vločky obsahují mnoho nerozpustné i rozpustné vlákniny, díky které prospívají trávení, pomáhají bojovat proti vysokému krevnímu tlaku a zasytí na dlouhou dobu. Kokos také podporuje imunitní systém a trávení, snižuje špatný cholesterol a normalizuje hladinu cukru v krvi. Společně vytvářejí vláčné, chutné a zdravé těsto, které vám při pečení provoní celý byt. Toto těsto můžete použít i jako bezlepkový korpus na ovocné, případně jiné dorty.
Pokud jste milovníkem sladkokyselých zákusků, tuto náplň z citronů a medu si naprosto zamilujete. Tento koláček se hodí i na vánoční stůl jako příjemná změna pro chuťové pohárky, ale stejně tak potěší i jako velikonoční zákusek.
Příprava vám nezabere moc času a je tak jednoduchá, že můžete využít i pomoc vašich ratolestí. Pouze rozmixovat a míchat. A pokud vám v kuchyni chybí dobrý a spolehlivý mixér, rozhodně doporučuji tento: (doporučuji tento) .
Ingredience
- Na těsto:
- 1 hrnek (250 ml) ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/2 hrnku kokosu (doporučuji tento)
- špetka mořské soli
- 1/2 ČL jedlé sody
- 1 vejce
- 2 PL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 2 PL medu (doporučuji tento)
- 3 PL jablečného pyré
- Na náplň:
- 3-4 PL medu (doporučuji tento)
- 7 vajec
- šťáva a kůra ze 4 citronů
- 2 PL kukuřičného škrobu
Postup
- Ovesné vločky a kokos rozmixujeme nebo rozemeleme téměř na mouku.
- V misce je smícháme s ostatními surovinami a vzniklé těsto zamícháme.
- Těsto nalijeme do silikonové nebo pečícím papírem vystlané formy (lze použít formu na chléb) a pečeme 8-10 minut na 180 °C dozlatova.
- V misce zatím utřeme vejce s medem, kukuřičným škrobem se šťávou a kůrou ze čtyř citronů.
- Tuto náplň nalijeme na upečený korpus a ten dále pečeme na 25 minut na 150 °C.
- Po dopečení necháme řezy úplně vychladnout a poté je vložíme do lednice alespoň na 4 hodiny, aby ztuhly.
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 10 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 183 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 6 g | |
Tuky | 11 g |