Skořicové hranolky ze sladkých brambor a s vanilkovým krémem
Úžasně křupavé skořicové hranolky ze sladkých brambor nasladko, pro všechny milovníky zdravých dezertů či snacků a v neposlední řadě i pro milovníky skořice. V kombinaci s tímto fit vanilkovým krémem si je jistě zamilujete.
Navíc vám jeden středně velký sladký brambor dodá více než 400 % denní dávky vitamínu A, 37 % denní dávky vitamínu C a 15 % denní dávky vlákniny a také vitamínu B6. Také je bohatý na vlákninu a pomáhá tak upravit trávení. Na druhé straně obsahuje jeden středně velký batát něco přes 100 kcal. Díky tomu, že batátové hranolky před pečením obalíme ve škrobu nebo v tapiokové mouce, budou po upečení neodolatelně křupavé. Vanilkový krém doporučuji připravit s proteinem, nejlépe vanilkové příchutě, díky čemuž vykouzlíte ještě hodnotnější a zároveň sytější jídlo. Řecký jogurt v krému rovněž zahraje důležitou roli, protože i díky němu dostaneme až 26 g bílkovin na porci. Takové nutriční hodnoty jistě potěší nejen fitness nadšence a sportovce, ale i ty, kteří jsou na cestě za svým vysněným tělem.
Tyto hranolky ze sladkých brambor jsou skvělé nejen jako zdravý dezert či snack, jsou snadno přenosné, a tedy výborné i jako svačina do školy nebo práce. Pokud do krému ještě přidáte lžíci javorového sirupu a vanilková zrnka, určitě mu neodoláte;)
- V případě, že v receptu nechcete použít protein, použijte o něco více vanilkového extraktu a krém doslaďte podle vaší chuti.
Ingredience
- 2 středně velké sladké brambory (batáty)
- 1 PL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1 ČL škrobu (nebo tapiokové mouky)
- špetka stévie (volitelné)
- na krém:
- 250 g řeckého jogurtu
- 1 odměrka vanilkového proteinu* (doporučuji tento)
- 1 lžíce javorového sirupu/medu (doporučuji tento)
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 ČL vanilkového extraktu)
Postup
- Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké hranolky.
- Obalíme je v lžičce škrobu smíchané se skořicí.
- Do směsi můžete přidat i špetku práškové stévie.
- Hranolky poklademe na plech vyložený papírem na pečení.
- Měly by mít mezi sebou trochu místa, aby se pěkně propekly.
- Pečeme je 15-20 minut na 205 °C , poté je opatrně otočíme a dopékáme dalších 10-15 minut dokřupava.
- Dejte pozor, aby se nespálily.
- Po dopečení je necháme v troubě 20-30 minut dojít.
- Krém připravíme smícháním jogurtu, proteinového prášku, vanilkového extraktu (nebo ze zrníček z vanilkového lusku) a javorového sirupu.
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 280 KCal | |
Sacharidy | 40 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 26 g | |
Tuky | 2 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
NízkokalorickéProteinový prášekObědy a večeřeSvačinaBez lepkuBez ořechůSladké bramboryDietní recepty na obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeRecepty na nízkokalorický a dietní snackSnack s proteinemDietní recepty se sladkými bramborami na hubnutíJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!