
Restovaná kari rýže s ananasem
Máte chuť na exotiku? Zkuste toto jednoduché bezmasé jídlo s rýží na thajský způsob, které si připravíte během pár minut. Restovaná rýže s ananasem v sobě spojuje samé chutné suroviny, které dohromady vytvářejí zajímavou chuť.
Restovanou rýži jsem připravovala s jasmínovou rýží SOS, která jídlu dodala autentickou chuť a nádherně ho provoněla. U restované rýže je důležité, aby byla rýže dostatečně vychlazená, díky čemuž se při restování neslepí a budete ji moct orestovat jemně do křupava. Použít můžete i rýži, která vám pár dní postála v chladničce.
Jídlo si můžete přizpůsobit také podle vlastní chuti a přidat různé druhy zeleniny, které máte rádi. Také můžete přihodit i kešu oříšky pro dodatečný křupavý element. Do restované rýže si také můžete přidat vajíčka – ty jídlo obohatí nutričně i chuťově a zároveň i trochu změní strukturu jídla a jednotlivé suroviny více propojí.
Rýži si můžete orestovat na oleji, popřípadě pro ještě lahodnější chuť můžete použít máslo. Restovat doporučuji na silném plameni, abychom se vyhnuli zapaření rýže a místo toho ji orestovali jemně do křupava.
Chcete si toto jídlo ozvláštnit a zároveň přidat zdroj bílkovin? Přidejte si do něj například tuňáka, krevety či kousky ugrilovaných kuřecích prsou nebo hovězího masa.
Přeji vám dobrou chuť :)
Ingredience
- 200 g rýže SOS Jasmine (doporučuji tuto)
- 500 ml vody
- 1 ČL soli
- 350 g ananasových kousků
- 150 g hrášku
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 3 PL sójové omáčky
- 2 PL olivového oleje nebo másla
- 40 g brusinek nebo rozinek
- 20 g sezamu
- 1 PL kari
- pór
- petrželka nebo koriandr
Postup
- Rýži propláchneme, zalijeme 500 ml vody, osolíme a uvaříme doměkka.
- Uvařenou rýži necháme úplně vychladnout, ideálně ji dáme alespoň na 30 minut do chladničky.
- Potom ji smícháme s olivovým olejem, případně rozpuštěným máslem.
- Rýži dáme do rozpáleného woku a 3 minuty ji restujeme na silném plameni.
- Přidáme i kousky ananasu, hrášek, nastrouhanou mrkev, prolisované stroužky česneku, kari pepř, sójovou omáčku, brusinky a sezam.
- Směs restujeme na silném plameni přibližně 7 minut.
- Nakonec přidáme i nasekaný pór, kousky petrželky nebo koriandru, promícháme a jídlo podáváme teplé.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 480 KCal | |
Sacharidy | 77 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bílkoviny | 12 g | |
Tuky | 11 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyVeganskéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůRýžeZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeObědy a večeře s rýžíZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeBezlepkové fit recepty s rýžíZdravé vegan recepty s rýžíBezlepkové zeleninové recepty
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Diskuse k receptu
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.