ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Pečený falafel s hummusem

Pečený falafel s hummusem

Pečený falafel s hummusem je vynikající veganské jídlo, na kterém si pochutná snad každý bez ohledu na to, zda je vegan, či ne. Je to zdravý recept, který se vyplatí zkusit. A ten krémový domácí hummus, mňam!

Falafel se klasicky připravuje smažený ve fritéze. Jelikož ho však chceme připravit ve fit podobě, musela jsem vsadit na pečení. Falafel bez smažení je také velmi chutný, i když vás musím varovat, že oproti tomu smaženému je o něco sušší. Přesto vám doporučuji recept vyzkoušet. Falafel je výborný a nejlépe chutná čerstvě upečený.

Tento pečený falafel s hummusem nejraději podávám jako zdravou večeři či oběd. Je to nutričně hodnotné jídlo obsahující široké spektrum vitaminů a minerálů. Na tomto jídle mám mimo fantastické chuti nejraději to, že na obě části receptu - falafel i hummus, potřebujete téměř stejné suroviny, které jsou běžně dostupné. Jediný zádrhel může vzniknout u tahini pasty. Tahini pastu najdete v každém velkém supermarketu nebo v bio potravinách.

Kdo by nemiloval dobrý hummus? Věřím tomu, že snad jen ten, kdo mu dosud odolává pro jeho nevábně znějící jméno. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří hummus ještě nezkoušeli, určitě si ho pojďte připravit. Jsem si jistá, že s tímto receptem si ho zamilujete. Domácí hummus můžete přizpůsobit podle svých chutí. Zkuste se nejprve držet tohoto receptu do detailu, a pokud chcete, u dalšího pokusu můžete experimentovat a upravit si poměr jednotlivých surovin podle sebe, případně i něco přidat.

A abych nezapomněla, k tomuto voňavému pečenému falafelu s hummusem se nesmírně hodí i ohřátá celozrnná pita a fermentovaná zelenina či kysané zelí. Tak tedy dobrou chuť!

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • Na falafel:
  • 500 g uvařené cizrny
  • 1 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 3 PL mouky (špaldové, pšeničné nebo pohankové)
  • 1 ČL drceného kmínu
  • 1 ČL soli
  • hrst čerstvého koriandru
  • hrst čerstvé petrželky
  • 1/4 ČL mletého pepře
  • 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • voda (v případě potřeby)
  • Na hummus:
  • 400 g uvařené cizrny
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 g tahini pasty
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2-4 PL vody

Postup

  1. Nejdříve připravíme falafel. Všechny suroviny na falafel (kromě vody) dáme do sekáčku potravin a rozmixujeme je co nejvíce dohladka. Vodu přidáme podle potřeby, pokud je těsto příliš tuhé.
  2. Z hotového těsta vytvoříme rukou malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Falafel pečeme 25-30 minut při 190 stupních dozlatova.
  4. Mezitím si připravíme hummus.
  5. Všechny suroviny na hummus dáme rovněž do sekáčku potravin, případně do jiného výkonného mixéru a rozmixujeme je dohladka. Vodu přidáváme podle potřeby, abychom dosáhli požadované hustoty.
  6. Hotový falafel podáváme spolu s hummusem. Nejlépe chutná čerstvě upečený.
  7. Jídlo můžeme doplnit o kysané zelí, fermentovanou zeleninu a celozrnnou pitu.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy50 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal579 KCal
Sacharidy52 g
Vláknina15 g
Bílkoviny17 g
Tuky30 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu