
Pečené mrkvové karbanátky
Příprava nedělního oběda nebyla nikdy rychlejší, zdravější a jednodušší. Statečně naklepaný, ve strouhance obalený a na sádle smažený řízek klidně nahraďte mrkvovými karbanátky a zaručuji vám, že si nikdo z pozvaných hostů stěžovat nebude a vaše bříško vám také s radostí poděkuje.
Na toto chutné jídlo budete potřebovat jen pár běžných surovin, které máte pravděpodobně i právě teď u sebe v kuchyni. Mrkev a cibule doplní karbanátky o nezbytné vitamíny, hořčík, železo a vápník, což pozitivně ocení vaše tělo a celý organismus. Po přidání česneku se zesílí i antibakteriální a antivirové účinky, takže pokud ho máte rádi, určitě jím karbanátky obohaťte. Vajíčko celou konzistenci zocelí a doplní potřebnými bílkovinami. Tyto zdravé karbanátky jsou nízkokalorické a můžete si je připravit s pomocí cizrnové či ovesné mouky i bez lepku.
Jednoduché mrkvové karbanátky připravíte bez smažení, a to pečením v troubě. Klidně si k nim jako přílohu dopřejte zeleninový salát nebo brambory podle chuti. Můžete je konzumovat i samostatně s česnekovým, bylinkovým nebo jiným oblíbeným dresinkem. Pečené zeleninové karbanátky jsou skvělou alternativou chutného oběda nebo zdravé a vydatné večeře.
Ingredience
- 500g mrkve
- 1 cibule
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 5 PL celozrnné/ovesné/cizrnové mouky (doporučuji tuto)
- 1 ČL mořské soli (doporučuji tuto)
- 1 ČL majoránky
- ½ ČL mletého pepře
Postup
- Mrkev nastrouháme na strouhadle, osolíme a následně ji podusíme na troše vody (zhruba 5 minut).
- Podušenou mrkev přecedíme a vytlačíme z ní vodu.
- Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a smícháme spolu s mrkví, prolisovaným česnekem, kořením, vajíčky a zvolenou moukou.
- Těsto pořádně promícháme a necháme 10 minut odstát.
- Následně z těsta tvarujeme karbanátky, které ukládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme je 20-30 minut při 190 stupních dohněda.

Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 8 porcí |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 52 KCal | |
Sacharidy | 6 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 1 g |