
Ovesná bábovka
Výborná, jemná a v neposlední řadě i zdravá ovesná bábovka z ovesných vloček - bez mouky, s použitím minima sladidla a tuku. Je vynikající ke kávě či čaji, i na nedělní odpoledne s rodinou. Jsem si jistá, že si na ní pochutnají i ti největší mlsouni.
Tato zdravá bábovka z ovesných vloček je úžasně šťavnatá a plná hodnotných živin. Namísto mouky jsou v receptu použity pomleté ovesné vločky a olej většinou nahradí bílý jogurt v kombinaci s jablečným pyré. Namísto cukru použijeme trochu medu. Do těsta můžete podle chuti přimíchat i sušené ovoce, kousky oříšků na dodání křupavosti nebo kousky hořké čokolády pro ještě lahodnější chuť. Bábovka je tak jednoduchá na přípravu, že ji zvládne i úplný začátečník v kuchyni. Není nutné zvlášť šlehat vajíčka a nevyžaduje ani jiné speciální procesy. Doporučuji do ní přidat i skořici nebo citronovou kůru, které bábovku krásně provoní.
Tato fit bábovka je jemně sladká, takže kdo má rád sladší dezerty, doporučuji přidat ještě 2-3 lžíce medu (nebo 1/2 lžičky stévie) nebo ji potřít při servírování kvalitním džemem. Mnozí z vás si ji velmi oblíbili, což mě nesmírně těší! :)
Ingredience
- 3 hrnky (1 HR=250 ml) ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 3 vejce
- 3 PL medu (případně jiného sladidla) (doporučuji tento)
- 3/4 hrnku jablečného pyré
- 220 g bílého jogurtu
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1 ČL jedlé sody (lze 1 kypřící prášek)
- 1 ČL skořice (lze citrónovou kůru) (doporučuji tuto cejlonskou)
- brusinky, rozinky, ořechy, kousky tmavé čokolády (volitelné, doporučeno) (doporučuji tyto)
Postup
- Ovesné vločky rozmixujeme nebo pomeleme na mouku.
- V misce je smícháme se všemi ostatními ingrediencemi.
- Těsto nalijeme do standardně velké silikonové nebo jiné máslem vymazané bábovkové formy.
- Bábovku pečeme 50-55 minut na 150 °C dozlatova.
- Tip: pro cukrový efekt můžeme upečenou bábovku posypat prosátou kokosovou moukou.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 12 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 144 KCal | |
Sacharidy | 19 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 5 g |