
Křupavá pečená cizrna
Cizrna je pro mě nejoblíbenější luštěnina právě proto, že má velmi příjemnou chuť připomínající sladké oříšky a jí se velmi dobře. Platí to zejména pro tuto křupavou pečenou cizrnu, která je na zdravou svačinu během dne jako stvořená. Rovněž je to velmi zdravá potravina s množstvím benefitů.
Jaké jsou tedy benefity cizrny ve zkratce?
-obsahuje množství nerozpustné vlákniny, která podporuje trávení -obsahuje skvělé spojení proteinu a vlákniny -obsahuje hodně antioxidantů -snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění -snižuje krevní tlak díky obsaženému draslíku -je vhodná na "boj" proti vysokému cholesterolu -zlepšuje regulaci cukru v krvi -zvyšuje pocit plnosti a tím pádem pomáhá ke snížení kalorického příjmu -pomáhá odstranit psychickou únavu díky obsaženým minerálům a vitamínům
Pečená cizrna je skvělou, chutnou náhradou za křupavé chipsy nebo jiný snack, a můžete si zamlsat, kdykoli máte chuť. Připravit ji můžete ve sladké verzi se skořicí či kakaem nebo naslano s paprikou, chilli nebo solí. Chutnat bude vždy výborně.
Takže co nejdříve si k večernímu filmu namísto popcornu připravte tuto křupavou pečenou cizrnu, a to hned ve dvou verzích (sladká i slaná). Po překvapeném pohledu vašich společníků vám zaručuji, že budete bojovat o poslední kousky v misce.
Ingredience
- 200 g cizrny (namočené ve vodě alespoň na 8 hodin) (koupíte zde)
- 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1 ČL skořice (nebo libovolné koření - česnekové, paprikové, grilovací, pepř, chilli, sůl...)
Postup
- Cizrnu po 8 hodinách ve vodě přecedíme, opláchneme a vysušíme.
- V misce ji smícháme se lžící oleje a kořením dle chuti.
- Cizrnu vysypeme na plech vyložený papírem na pečení (papír musí být) a pečeme na 200 °C po dobu 40-45 minut do doby, než cizrna zhnědne (pozor nespálit).
- Tip: V průběhu pečení doporučuji cizrnu průběžně otáčet, aby se rovnoměrně propekla.
Čas přípravy | 5 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 89 KCal | |
Sacharidy | 9 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 4 g |