ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Chod
Preference
Alergeny
Surovina
ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Grilovaný losos se zeleninovými hranolky a jogurtovo-česnekovou omáčkou

Grilovaný losos se zeleninovými hranolky a jogurtovo-česnekovou omáčkou

Výborné jídlo plné chutí a vitamínů pro celou rodinu, které si jistě oblíbíte jako zdravý oběd nebo večeři. Tento grilovaný losos se zeleninovými hranolky a jogurtovo-česnekovou omáčkou je velmi jednoduchý na přípravu a potěší i jeho výživové hodnoty.

Jídlo je bohaté na bílkoviny a zdravé tuky, přičemž má pouze 14 g sacharidů na porci. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin v lososu je jeho obrovskou výhodou. Tyto mastné kyseliny jsou totiž nápomocné pro imunitní i oběhový systém a přispívají k hormonální rovnováze.

Lososa můžete připravit na uhlí na venkovním grilu, nebo jednoduše doma na grilovací pánvi. V obchodech vybírejte nejlépe z volně žijících lososů (wild-caught), protože lososi odchovaní na farmách jsou méně nutričně hodnotní a častokrát i přibarvovaní.

Namísto klasických hranolek jsem v tomto receptu použila chutné a zdravé zeleninové hranolky. Zeleninové hranolky můžete připravit z libovolné zeleniny. Výborné jsou mrkvové hranolky, cuketové hranolky, celerové hranolky, ale rovněž řepové či kedlubnové hranolky. Já jsem použila mrkev a cuketu, s nimiž jsou vypočteny i nutriční hodnoty.

No a třešničkou na dortu v tomto receptu je jednoduchá jogurtovo-česneková omáčka pouze ze 4 surovin, která dodá celému jídlu šmrnc.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Ingredience

  • 300g lososa
  • 1 ČL oleje (avokádového, kokosového...) (doporučuji tento)
  • špetka mořské soli
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • Na zeleninové hranolky:
  • 400g mrkve
  • 1 cuketa
  • 1/4 ČL mletého černého pepře
  • 1/4 ČL mořské soli
  • 2 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
  • Na omáčku:
  • 4 PL bílého jogurtu
  • trocha čerstvé bazalky
  • špetka mořské soli
  • 1-2 stroužky česneku

Postup

  1. Zeleninu umyjeme a nakrájíme na hranolky.
  2. V misce zeleninu smícháme s olivovým olejem, mořskou solí a kořením.
  3. Hranolky také můžeme posypat sezamovými nebo lněnými semínky.
  4. Takto ochucené zeleninové hranolky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct na 205 stupňů na zhruba 20 minut.
  5. Hranolky by měly být upečené dohněda.
  6. Lososa opláchneme, případně ho očistíme od šupinek a grilujeme ho na troše oleje na pánvi zhruba 3-4 minuty z každé strany na středním plameni.
  7. Ke konci ho posypeme trochou mořské soli.
  8. V mixéru spolu umixujeme oloupaný česnek, bazalku, jogurt a sůl.
  9. Čerstvý špenát umyjeme a podusíme ho na suché pánvi.
  10. Lososa servírujeme teplého na špenátu, polijeme ho jogurtovo-česnekovou omáčkou a jako přílohu servírujeme zeleninové hranolky.
Kniha Fit recepty 1
Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy40 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal440 KCal
Sacharidy14 g
Vláknina9 g
Bílkoviny37 g
Tuky21 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu