Grilovaný losos se zeleninovými hranolky a jogurtovo-česnekovou omáčkou
Výborné jídlo plné chutí a vitamínů pro celou rodinu, které si jistě oblíbíte jako zdravý oběd nebo večeři. Tento grilovaný losos se zeleninovými hranolky a jogurtovo-česnekovou omáčkou je velmi jednoduchý na přípravu a potěší i jeho výživové hodnoty.
Jídlo je bohaté na bílkoviny a zdravé tuky, přičemž má pouze 14 g sacharidů na porci. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin v lososu je jeho obrovskou výhodou. Tyto mastné kyseliny jsou totiž nápomocné pro imunitní i oběhový systém a přispívají k hormonální rovnováze.
Lososa můžete připravit na uhlí na venkovním grilu, nebo jednoduše doma na grilovací pánvi. V obchodech vybírejte nejlépe z volně žijících lososů (wild-caught), protože lososi odchovaní na farmách jsou méně nutričně hodnotní a častokrát i přibarvovaní.
Namísto klasických hranolek jsem v tomto receptu použila chutné a zdravé zeleninové hranolky. Zeleninové hranolky můžete připravit z libovolné zeleniny. Výborné jsou mrkvové hranolky, cuketové hranolky, celerové hranolky, ale rovněž řepové či kedlubnové hranolky. Já jsem použila mrkev a cuketu, s nimiž jsou vypočteny i nutriční hodnoty.
No a třešničkou na dortu v tomto receptu je jednoduchá jogurtovo-česneková omáčka pouze ze 4 surovin, která dodá celému jídlu šmrnc.
Ingredience
- 300g lososa
- 1 ČL oleje (avokádového, kokosového...) (doporučuji tento)
- špetka mořské soli (doporučuji tuto)
- 4 hrsti čerstvého špenátu
- Na zeleninové hranolky:
- 400g mrkve
- 1 cuketa
- 1/4 ČL mletého černého pepře
- 1/4 ČL mořské soli (doporučuji tuto)
- 2 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
- Na omáčku:
- 4 PL bílého jogurtu
- trocha čerstvé bazalky
- špetka mořské soli
- 1-2 stroužky česneku
Postup
- Zeleninu umyjeme a nakrájíme na hranolky.
- V misce zeleninu smícháme s olivovým olejem, mořskou solí a kořením.
- Hranolky také můžeme posypat sezamovými nebo lněnými semínky.
- Takto ochucené zeleninové hranolky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct na 205 stupňů na zhruba 20 minut.
- Hranolky by měly být upečené dohněda.
- Lososa opláchneme, případně ho očistíme od šupinek a grilujeme ho na troše oleje na pánvi zhruba 3-4 minuty z každé strany na středním plameni.
- Ke konci ho posypeme trochou mořské soli.
- V mixéru spolu umixujeme oloupaný česnek, bazalku, jogurt a sůl.
- Čerstvý špenát umyjeme a podusíme ho na suché pánvi.
- Lososa servírujeme teplého na špenátu, polijeme ho jogurtovo-česnekovou omáčkou a jako přílohu servírujeme zeleninové hranolky.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 440 KCal | |
Sacharidy | 14 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bílkoviny | 37 g | |
Tuky | 21 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůLososZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeBezlepkové recepty s cuketou bez moukyRecepty s lososem bez moukyLow carb recepty s lososemNízkosacharidové zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!