
Fit pirohy
Chuť na tradiční slovanské pirohy máme občas všichni. Toužíme připravit domácí jídlo jako od babičky a potěšit tak své klasické chutě. V případě, že toužíte pohostit zdravější a lehčí alternativou, je tu právě pro vás recept na jednoduché fit pirohy.
Pirohy jsou tradičním slovanským jídlem, které vymyslely už naše babičky, aby zasytily hladové žaludky těžce pracujících mužů na poli. Připravují se tradičně z bílé mouky, brambor a vajíčka. Plněné jsou většinou brynzou, brambory nebo kombinací tvarohu, povidel či máku. Dnes už muži těžce pracují spíše v kanceláři, takže jim zdravější alternativa pirohů jen prospěje.
Tyto zdravé pirohy přinášejí nový rozměr do tradiční receptury. Abychom dosáhli zdravějšího, ale stále chutného efektu - polovinu množství přidané mouky nahradíme cizrnovou moukou a druhou polovinu dosypeme celozrnnou moukou. Smícháním těchto dvou mouk získají pirohy kvalitnější nutriční hodnoty, které obohatí právě jejich konzumenty. Zvýší se obsah proteinu, sníží obsah lepku a můžeme se těšit i z bohatší nadílky vitamínů a minerálů.
Fit pirohy můžete naplnit dle vlastní fantazie, doporučuji vyzkoušet je se džemem nebo tvarohem. Chutnají opravdu výborně!
Ingredience
- 1 kg brambor
- 250 g cizrnové mouky (doporučuji tuto)
- 250g celozrnné mouky (doporučuji tuto)
- 1 vejce (volitelné)
- kvalitní džem a tvaroh (případně jiná náplň)
Postup
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka.
- Po uvaření je zbavíme slupky a nastrouháme na jemném struhadle.
- Z nastrouhaných brambor bude těsto vláčné.
- Přidáme k nim vejce, obě mouky a vypracujeme těsto bez hrudek, které se nelepí na ruce. Pokud je potřeba, přidejte ještě trochu více mouky.
- Těsto vyválíme na desce posypané moukou (na tloušťku přibližně 3 mm) a vykrajujeme z něho části kulatou formičkou.
- Každý kousek naplníme džemem/tvarohem nebo jinou zvolenou náplní a piroh slepíme.
- Pirohy následně vaříme v osolené vodě asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Scedíme, servírujeme a ozdobíme jogurtem, ovocem, skořicí (v sladké variantě) nebo brynzou/zakysanou smetanou a cibulkou (v slané variantě).
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 5 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 538 KCal | |
Sacharidy | 91 g | |
Vláknina | 18 g | |
Bílkoviny | 21 g | |
Tuky | 5 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyObědy a večeřeBez ořechůZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeFitness recepty s vejci a vysokým obsahem bílkovin
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Diskuse k receptu
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.