Jídla s plody moře jsou v evropských končinách příznačná zejména pro oblast Portugalska a Španělska. Paella je velmi známá španělská specialita, ale slyšeli jste už o Arroz de marisco? Na rozdíl od Paelly je toto portugalské jídlo bohatší na omáčku, a tedy šťavnatější. Pokud milujete jídla s mořskými plody, pojďte tento recept vyzkoušet – je opravdu jednoduchý.
Do jídla si můžete přidat například i hrášek či červenou papriku, popřípadě čerstvý koriandr. A v případě, že byste si chtěli tento pokrm dopřát v co nejautentičtější podobě, klidně do rýže přidejte i půl sklenky bílého vína.
Ve větším hrnci nebo ve woku si na rozehřáté lžíci olivového oleje orestujeme nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a prolisované stroužky česneku.
Až je cibule průhledná, přidáme do hrnce propláchnutou rýži a 2 minuty ji restujeme.
Rýži zalijeme 700 ml vody, osolíme, přidáme bobkový list, mletou papriku, rajčata a vaříme odkrytou 15 – 20 minut.
Krevety nebo plody moře propláchneme pod tekoucí vodou.
Ve druhé, menší pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje, na kterém orestujeme omyté a scezené mořské plody (přibližně 4 minuty na silnějším plamenu).
Opečené plody moře pak vmícháme do rýže spolu s nasekanou petrželkou a ještě 5 minut je spolu povaříme.
Výsledná rýže by měla být obklopena hustou omáčkou.
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!