
Zdravé těstoviny s dýňovou omáčkou
Sezóna dýní je zde znovu, co však s nimi? Vyzkoušejte tyto zdravé těstoviny s dýňovou omáčkou, které chutnají neskutečně dobře! V receptu využijete oranžovou dýni hokkaido.
Na tento recept potřebujete pouze několik surovin. Základ receptu tvoří dýně hokkaido, těstoviny a na zjemnění omáčky použijeme cream cheese s nižším obsahem tuku. Pokud se ptáte, co je cream cheese, je to jemný, čerstvý sýr, smetanového typu. Dá se koupit i v light verzi, a to v každém supermarketu či větších potravinách. Cream cheese slouží i jako jedna z hlavních surovin v originálních receptech na cheesecake. Nejznámější je cream cheese od značky Philadelphia, ale najdete ho i pod jinými značkami, a to například i pod vlastními značkami supermarketů, případně můžete použít i Lučinu či Bánoveckou pomazánku.
Dýňová omáčka má jemně nasládlou chuť a po přidání cream cheese je lahodně krémová. Do těstovin jsem přidala i baby špenát, který nejen lahodí oku, ale také jídlu dodá ještě více zdraví prospěšných látek. Kousek špenátu v jídle není přece nikdy na škodu;)
A co se zbytkem dýně? Připravte z ní chutnou polévku, jednoduchý recept naleznete zde: Dýňová hokkaido polévka .
Tyto zdravé těstoviny s dýňovou omáčkou můžete ostatně doplnit o dodatečné zdroje bílkovin, hodí se například grilovaná kuřecí prsa či tuňák. Přeji dobrou chuť :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 500 g dýně hokkaido (po očištění)
- 500 g celozrnných těstovin (doporučuji tyto)
- 150 g cream cheese (s nižším obsahem tuku)
- 100 g baby špenátu
- 3-4 stroužky česneku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého pepře
- 1 ČL provensálského koření
- volitelné suroviny:
- kuřecí maso
- tuňák (doporučuji tohoto)
Postup
- Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky.
- Kousky dýně následně uvaříme doměkka ve vroucí vodě (přibližně 25 minut).
- Těstoviny uvaříme ve vroucí, osolené vodě doměkka. Potom je scedíme a zlehka opláchneme pod studenou vodou.
- Uvařenou dýni dáme do mixéru spolu s cream cheese, 3-5 lžícemi vody v níž se dýně vařila, česnekem a kořením. Omáčku rozmixujeme dohladka.
- Uvařené těstoviny následně smícháme s dýňovou omáčkou, umytým baby špenátem a na závěr je dosolíme podle chuti.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 612 KCal | |
Sacharidy | 100 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bílkoviny | 20 g | |
Tuky | 9 g |