
Zdravé cizrnové halušky bez mouky
Na každého to jednou přijde. Chuť na pravé slovenské jídlo. Halušky. V představách si už pražíte slaninu na pánvi a máte jemnou brynzovou chuť na jazyku. A pak si řeknete. Tentokrát by to mohlo jít i zdravěji.
Připravila jsem pro vás recept na zdravé cizrnové noky bez mouky, protože vás mám ráda a chci i vašemu tělu dopřát požitek z nové alternativy chutného, zdravého a jednoduchého jídla. Na tyto fit noky potřebujeme pouze 4 suroviny.
Cizrna je skutečná bílkovinná bomba a určitě jste už její kouzlo poznali v dalších různých provedeních od pomazánek až po saláty, které vás zasytí, a ukrývají v sobě mnoho vlákniny pro lepší trávení. Zdravé cizrnové halušky bez mouky navíc díky své hlavní ingredienci obsahují potřebnou dávku železa, a protože jsou bez lepku, jsou vhodné i pro celiaky.
Tyto bezlepkové cizrnové halušky mají mírně oříškovou chuť a ve srovnání s běžnými haluškami mnohem více bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů a méně sacharidů. Připravit si je můžete naslano nebo nasladko - s brynzou, tvarohem, cottage sýrem, mletými ořechy či kvalitním džemem. Cizrnovou mouku můžete připravit s pomocí kvalitního mixéru i doma, ale koupíte ji i na internetu nebo ve větších supermarketech.
Ingredience
- 1 HR cizrnové mouky (doporučuji tuto)
- 1/2 HR vody
- 1 vejce
- špetka soli
Postup
- V míse smícháme cizrnovou mouku s vodou a vajíčkem.
- Vzniklé těsto bude řidší než klasické, což je v pořádku.
- Těsto házíme přes haluškovač do vařící, osolené vody a vaříme, dokud halušky nevyplavou navrch (cca 3 minuty).
- Hotové halušky přecedíme a podáváme teplé se zvolenou oblohou.

Čas přípravy | 8 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 214 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 14 g | |
Tuky | 6 g |