
Zdravá pohanková kaše bez cukru
Perfektní volba na zdravé snídaně - pohanková kaše bez lepku a bez cukru, slazená pouze ovocem. Její příprava je naprosto jednoduchá a rychlá, poradí si s ní i začátečník v kuchyni.
Zdravotní benefity pohanky snad ani není třeba představovat - je přirozeně bezlepková, vhodná tedy i pro celiaky, obsahuje komplexní bílkoviny a sacharidy, vlákninu a bohatě jsou v ní zastoupeny i minerální látky a celá řada vitamínů. Proslulá je také díky bohatému obsahu rutinu, který pomáhá zvyšovat pružnost cév při žilních onemocněních.
Pokud jste ještě pohanku v této formě k snídani nezkoušeli, určitě doporučuji udělat to co nejdříve. Věřím, že si na této kaši pochutnáte. Navíc má tato pohanková kaše nízký obsah tuku a kalorií, což z ní činí perfektní dietní snídani na hubnutí.
Kaši můžete přizpůsobit podle své chuti a stále ji obměňovat - připravila jsem pro vás seznam ingrediencí, které se k ní hodí (najdete tam například proteinový prášek, kakaové boby, chia semínka, javorový sirup, ořechy, různá semínka či vyšlehaný vaječný bílek, který jí dodá krásný objem a nadýchanou konzistenci).
Ingredience
- 60g pohanky (doporučuji tuto)
- 3 PL bílého jogurtu
- 150ml vody
- banán/jablko/jiné ovoce
- špetka skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- Volitelné přísady:
- proteinový prášek (doporučuji tento)
- vyšlehaný vaječný bílek
- kakao, kakaové boby (doporučuji tyto)
- oříšky, semínka, kokos
- chia semínka, ovoce (doporučuji tyto)
- rozinky/brusinky
- med/javorový sirup
- perníkové koření
Postup
- Pokud nemáte rádi chuť a aroma pohanky, doporučuji ji před vařením chvíli nasucho opražit na pánvi.
- Pohanku dáme do hrnce a zalijeme ji 150 ml vody.
- Za občasného míchání ji rozvaříme doměkka.
- Uvařenou pohanku dáme do mixéru spolu s jogurtem, vybraným ovocem a špetkou skořice.
- Pole chuti a preferencí také můžeme přidat i jiné ingredience jako např. kakao, vaječný bílek, proteinový prášek, med nebo kokos.
- Suroviny rozmixujeme na kaši a podáváme posypanou oříšky nebo ovocem.
Čas přípravy | 10 minut | |
Vydatnost | 1 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 305 KCal | |
Sacharidy | 56 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bílkoviny | 10 g | |
Tuky | 3 g |