
Výborné kari brambory s lilkem
Vegetariánské, syté jídlo hotové do 30 minut - tyto výborné kari brambory se stanou jedním z vašich oblíbených jídel. K jejich přípravě vám postačí pouze brambory, lilek a pepř, avšak hotové jídlo bude pastvou i pro oči. Pokud hledáte tip na rychlý a sytý zeleninový oběd či večeři do 300 kcal a s nízkým obsahem tuku, pojďte se mnou vařit.
Nové nebo baby brambory mají tenkou slupku, proto není nutné je loupat a stačí je dobře umýt pod tekoucí vodou. Pod slupkou se obvykle nachází nejvíce vitamínů, což platí i pro lilek, proto ho před vařením neloupejte, pouze pečlivě omyjte. Pokud byste chtěli do jídla dodat také bílkoviny, doporučuji přidat buď kousky kuřecího masa nebo tuňáka, hodit se budou také k bylinkové omáčce.
Lilek je nízkokalorický, bohatý na vlákninu, draslík, vitamíny B, mangan a měď, a tak těmto kari bramborám dodá porci zdraví prospěšných živin, jakož i osobitou chuť. Samotné kari koření je významným léčivem ve všech zemích východního světa. Velmi efektivně bojuje proti zánětům, pomáhá na celý trávicí systém, snižuje krevní tlak a má antibakteriální účinky. Zařazení alespoň několika nejvýznamnějších koření do jídelníčku může výrazně pomoci našemu celkovému zdraví.
Pokud máte rádi exotické asijské chutě, tak tyto výborné kari brambory jsou určitě pro vás. Bylinková omáčka z jogurtu, dochucená svěží mátou a citronovou šťávou se perfektně hodí k takto kořeněnému jídlu, proto ji určitě nevynechte.
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- Na brambory:
- 800 g nových nebo baby brambor
- 1 menší lilek (400 g)
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 2 stroužky česneku
- 1 PL kari koření (doporučuji toto)
- 1/2 ČL kurkumy (doporučuji tuto)
- 2 PL vody
- 2 PL citronové šťávy
- nasekaný koriandr (podle chuti)
- chili vločky (podle chuti)
- sůl a pepř (podle chuti)
- Na bylinkovou omáčku:
- 180 g nízkotučného řeckého jogurtu
- 2 PL nasekané čerstvé máty
- 1 PL citronové nebo limetkové šťávy
- 1/2 ČL mletého kmínu
- sůl (podle chuti) (doporučuji tuto)
Postup
- Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny, pokud jsou příliš velké.
- Vložíme je do hrnce, podlijeme vlažnou vodou, osolíme a dáme vařit přibližně na 10 minut nebo dokud nejsou brambory měkké, ale nerozpadají se. Brambory pak scedíme.
- Mezitím nakrájíme lilek na přibližně 2 cm velké kostičky.
- V malé misce smícháme dohromady kari koření, kurkumu a vodu, dokud se nevytvoří pasta.
- Na mírném plameni v hluboké pánvi (doporučuji tuto) rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájený česnek přibližně 20 sekund. Přidáme kari pastu a vaříme dalších 30 vteřin.
- Přidáme nakrájený lilek a mícháme 2 minuty. Potom přidáme i brambory a vše dohromady mícháme, dokud pepř pěkně směs neobalí. Necháme ještě 5 – 7 minut povařit a občas promícháme.
- Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a dozdobíme nasekaným koriandrem a chilli vločkami.
- Bylinkový jogurt připravíme smícháním všech ingrediencí a podáváme ho s hotovými, ještě teplými bramborami.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 314 KCal | |
Sacharidy | 51 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bílkoviny | 12 g | |
Tuky | 4 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
NízkotučnéVegetariánskéBez vajecOběd a večeře bez moukyBezvaječné recepty na oběd a večeřiRecepty na nízkotučné obědy a večeře
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!