ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Thajské stir-fry s bazalkou (Pad kra prao)

Thajské stir-fry s bazalkou (Pad kra prao)

Pad kra prao je jedno z nejpopulárnějších thajských jídel. Jeho název znamená „pražené maso s bazalkou” a je to jednoduchý a chutný recept, který si připravíte do půl hodiny. V tomto případě, ve fit verzi.

Thajské stir-fry s bazalkou si získá všechny nadšence rychlých exotických jídel. Hlavní složkou Pad keře prao je maso, nejčastěji hovězí nebo vepřové – my použijeme hovězí mleté maso. Klíčovou ingrediencí, která dává tomuto jídlu jeho charakteristickou chuť a aroma, je čerstvá thajská bazalka. Pokud umíte sehnat thajskou verzi bazalky, určitě použijte tu, pokud ne, vystačíte si i s klasickou bazalkou. Chutě masa obalené v bazalce se krásně doplňují s aromatickou jasmínovou rýží SOS.

Pokud ještě doma nemáte zásobu sójové, ústřičné a rybí omáčky, určitě doporučuji pořídit si je, nejen kvůli tomuto receptu. Pokud jste totiž fanoušky thajské kuchyně, v zásobě se vám sejdou i při dalších receptech (na mé stránce jich už naleznete několik). Tyto omáčky jídlo úžasně dochutí a seženete ve všech větších, ale i menších supermarketech – hledejte v asijském koutku.

Pad kra prao se podává s jasmínovou rýží a volským okem.

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 250 g mletého hovězího masa (s nižším podílem tuku)
  • 100 g rýže SOS Jasmine
  • 250 ml vody
  • 1/2 ČL soli
  • 2 vejce
  • 30 g bazalky (ideální thajské)
  • 1,5 PL olivového nebo sezamového oleje
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 PL rybí omáčky
  • 2 PL ústřičné omáčky
  • 1 velká cibule
  • 3 PL chilli omáčky (nebo špetka chilli koření)
  • 3 stroužky česneku
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Rýži propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili co nejvíce škrobu, a poté ji v hrnci zalijeme s 250 ml vody.
  2. Přidáme 1/2 lžičky soli a vaříme ji pod pokličkou na slabším plameni doměkka (přibližně 15 minut). Po uvaření necháme rýži odstát pod pokličkou 5-10 minut, aby se zrnka mohla pěkně oddělit a absorbovat vodu.
  3. Ve woku nebo větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli do sklovita.
  4. Přidáme prolisované stroužky česneku, mleté maso a smažíme ho za stálého míchání na silném plameni přibližně 3 minuty, dokud maso nezbledne.
  5. Potom přidáme všechny zbylé suroviny kromě bazalky, párkrát promícháme, plamen ztišíme a za častého míchání restujeme ještě 5 minut.
  6. Potom přidáme bazalku v celku (nemusíme ji sekat), promícháme a maso restujeme ještě přibližně 5 minut za občasného míchání.
  7. Mezitím si na pánvi připravíme vajíčka na styl volského oka. Pánev doporučuji předem lehce postříkat olejem.
  8. Hotové maso podáváme s uvařenou rýží a volským okem.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy25 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty /
KCal612 KCal
Sacharidy56 g
Vláknina2 g
Bílkoviny40 g
Tuky25 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu