ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Řecká rýže s citronem (příloha)

Řecká rýže s citronem (příloha)

Vynikající příloha řeckého původu, která provoní každé jídlo. Aromatická řecká rýže s citronem se hodí zejména jako příloha ke grilovanému masu, špízům nebo rybám. Chcete-li si ozvláštnit přílohu jídel, doporučuji tento recept vyzkoušet.

Tuto rýži můžete popřípadě servírovat i jako hlavní chod, tehdy ji doporučuji doplnit například o feta sýr či kousky lososa. Jako základ receptu jsem použila [rýži SOS Jasmine] (https://www.ricesos.com/cs/ryze-sos-jasmine/?utm_source=CAMPAIGN&utm_medium=BLOG&utm_campaign=FitreceptyCZ). Ta je do podobných receptů ideální díky své chuti i struktuře. Pokud chcete získat ideální strukturu rýže, doporučuji ji po pořádném propláchnutí pod tekoucí vodou ještě nechat přibližně 10-15 minut namočenou ve vodě. Takto rýži zbavíte velké části škrobu a zrnka rýže budou po dovaření oddělenější. V tomto receptu totiž nechceme docílit lepivé rýže. Namočením také zkrátíme dobu její přípravy a vnitřek rýže se stihne uvařit dříve, než vnější část příliš změkne a ztratí svůj tvar.

Milovníkům kopru doporučuji zamíchat do rýže ke konci vaření jednu nasekanou větvičku kopru. Pokud ho ale v oblibě nemáte, klidně vynechejte, postačíte si i s petrželkou.

Přeji vám dobrou chuť a pokud tento recept vyzkoušíte, určitě mi napište, jak vám chutnalo :)

Ingredience

  • 200 g rýže SOS Jasmine (doporučuji tuto)
  • 500 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • citrony (šťáva ze 2 a kůra z 1)
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleje
  • petrželka (malá hrst)
  • kopr (volitelné)

Postup

  1. Rýži důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji co nejvíce zbavili škrobu.
  2. Pak ji zalijeme vodou a necháme 10 minut odstát. Znovu propláchneme a důkladně scedíme, můžeme ji ideálně i osušit v papírové utěrce.
  3. V hrnci si na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku.
  4. Až je cibule průhledná, přidáme do hrnce umytou rýži a 2 minuty ji restujeme.
  5. Rýži zalijeme 500 ml vývaru, osolíme ji a odkrytou vaříme doměkka (přibližně 15 minut).
  6. Až je rýže téměř hotová, zakryjeme ji poklicí a necháme 10 minut dojít (mimo plamen). Tento krok také zajistí, že si rýžová zrnka zachovají ideální strukturu.
  7. Do hotové rýže pak vmícháme šťávu ze 2 citronů, kůru z 1 citronu a také omytou a nasekanou petrželku, případně i kopr.
Čas přípravy45 minut
Vydatnost3 porce
Nutriční hodnoty /
KCal353 KCal
Sacharidy60 g
Vláknina1 g
Bílkoviny8 g
Tuky9 g
...
Lucia Wagner
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu