
Řecká rýže s citronem (příloha)
Vynikající příloha řeckého původu, která provoní každé jídlo. Aromatická řecká rýže s citronem se hodí zejména jako příloha ke grilovanému masu, špízům nebo rybám. Chcete-li si ozvláštnit přílohu jídel, doporučuji tento recept vyzkoušet.
Tuto rýži můžete popřípadě servírovat i jako hlavní chod, tehdy ji doporučuji doplnit například o feta sýr či kousky lososa. Jako základ receptu jsem použila [rýži SOS Jasmine] (https://www.ricesos.com/cs/ryze-sos-jasmine/?utm_source=CAMPAIGN&utm_medium=BLOG&utm_campaign=FitreceptyCZ). Ta je do podobných receptů ideální díky své chuti i struktuře. Pokud chcete získat ideální strukturu rýže, doporučuji ji po pořádném propláchnutí pod tekoucí vodou ještě nechat přibližně 10-15 minut namočenou ve vodě. Takto rýži zbavíte velké části škrobu a zrnka rýže budou po dovaření oddělenější. V tomto receptu totiž nechceme docílit lepivé rýže. Namočením také zkrátíme dobu její přípravy a vnitřek rýže se stihne uvařit dříve, než vnější část příliš změkne a ztratí svůj tvar.
Milovníkům kopru doporučuji zamíchat do rýže ke konci vaření jednu nasekanou větvičku kopru. Pokud ho ale v oblibě nemáte, klidně vynechejte, postačíte si i s petrželkou.
Přeji vám dobrou chuť a pokud tento recept vyzkoušíte, určitě mi napište, jak vám chutnalo :)
Ingredience
- 200 g rýže SOS Jasmine (doporučuji tuto)
- 500 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 1 cibule
- stroužek česneku
- citrony (šťáva ze 2 a kůra z 1)
- 1/2 ČL soli
- 2 PL olivového oleje
- petrželka (malá hrst)
- kopr (volitelné)
Postup
- Rýži důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji co nejvíce zbavili škrobu.
- Pak ji zalijeme vodou a necháme 10 minut odstát. Znovu propláchneme a důkladně scedíme, můžeme ji ideálně i osušit v papírové utěrce.
- V hrnci si na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku.
- Až je cibule průhledná, přidáme do hrnce umytou rýži a 2 minuty ji restujeme.
- Rýži zalijeme 500 ml vývaru, osolíme ji a odkrytou vaříme doměkka (přibližně 15 minut).
- Až je rýže téměř hotová, zakryjeme ji poklicí a necháme 10 minut dojít (mimo plamen). Tento krok také zajistí, že si rýžová zrnka zachovají ideální strukturu.
- Do hotové rýže pak vmícháme šťávu ze 2 citronů, kůru z 1 citronu a také omytou a nasekanou petrželku, případně i kopr.
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 353 KCal | |
Sacharidy | 60 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 8 g | |
Tuky | 9 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez laktózyBez vajecOběd a večeře bez moukyBezvaječné recepty na oběd a večeřiDietní recepty s rýží na hubnutí
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Diskuse k receptu
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.