
Pečená mrkev v parmezánu
Pokud hledáte rychlou, zdravou a chuťově výraznou přílohu, která se hodí ke všemu – od masa až po ryby – tato pečená mrkev v parmazánu je recept, který jste hledali. A je skvělá nejen jako příloha, ale dokonce i jako zdravý snack k filmu, jako svačina či kreativní pohoštění pro hosty. Sladkost pečené mrkve se zde pojí se slaným, křupavým parmazánem do dokonale vyvážené kombinace chutí, která přemění obyčejnou zeleninu na lahodný zážitek, vyzkoušejte.
Mrkev je plná betakarotenu, který se v těle mění na vitamín A – důležitý pro zrak, imunitu i zdravou pokožku. Kromě toho obsahuje vlákninu, draslík, vitamíny K a B a patří mezi nejdostupnější zeleniny, které by v jídelníčku rozhodně neměly chybět. Pečením se její přirozená sladkost ještě zvýrazní a ve spojení s parmazánem vznikne nutričně hodnotné jídlo, které si zamiluje celá rodina. Parmezán navíc není jen o chuti – jde o bohatý zdroj bílkovin, vápníku a fosforu, takže tato kombinace je ideální i pro ty, kteří chtějí jíst snadno a zdravě, ale výživně.
Tip pro ještě lepší chuť: Před pečením přidejte trochu olivového oleje, česneku nebo bylinek – například tymián, rozmarýn či petržel. Pokud máte rádi pikantnější jídla, zkuste přidat také špetku chilli nebo uzenou papriku. Mrkev se tak přemění na dokonalou fit přílohu i samostatné vegetariánské jídlo.
Pečení je jeden z nejzdravějších způsobů přípravy – zelenina si díky němu zachová vitamíny, minerály i křupavou texturu, přičemž se připravuje s minimálním množstvím tuku. Tato fit pečená mrkev s parmazánem je jednoduchý, rychlý a výživný recept, který přinese do každého jídla více barvy, chuti a živin. Vyzkoušejte ji ještě dnes - uvidíte, že zelenina nemusí být nudná, když se připraví s fantazií.
Recept najdeš v knize Fit recepty - Do 5 surovin: objednat si ji můžeš tady.
Ingredience
- 500 g mrkve
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 70 g strouhaného parmezánu
- 1 PL česnekového koření (doporučuji toto)
- 1 ČL sladké mleté papriky
Postup
- Umyté a očištěné mrkve podélně překrojíme napůl a potom ještě na menší kousky.
- Mrkev dáme do misky, polijeme olivovým olejem, okořeníme a posypeme strouhaným parmezánem. Můžeme ji také lehce dosolit.
- Mrkev pořádně promícháme a obalíme ve směsi, a potom ji nasypeme na plech vyložený pečicím papírem. Doporučuji nanést co nejvíce zbylé směsi z papíru na kousky mrkve.
- Mrkev pečeme přibližně 25 - 30 minut při 200 stupních dozlatova a dokřupava.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 323 KCal | |
Sacharidy | 22 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bílkoviny | 15 g | |
Tuky | 19 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah vlákninyObědy a večeřeSvačinaBez lepkuBez ořechůZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeBezlepkové zeleninové recepty
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!