
Nepečený piškotový koláč s tvarohem a ovocem
Pokud milujete tvarohové dezerty, určitě vás potěší recept na tento osvěžující nepečený piškotový koláč s tvarohem a bobulovým ovocem. Svěží chuť vanilky, citronu a bobulí si zamilujete. Díky vysokému obsahu bílkovin si koláč můžete vychutnat i k snídani či po tréninku a nemusíte mít žádné výčitky. Tento piškotový koláč je bez přidaného cukru a slazený je pouze xylitolem. Na jednu porci obsahuje jen 120 kcal a 1 g tuku. Pojďte ho vyzkoušet :)
Dezert se snadno připravuje a má bohatou texturu. Chuťově připomíná klasické smetanové dorty, ovšem díky nízkotučnému jogurtu a tvarohu má mnohem nižší obsah tuku a kalorií. Perfektně se hodí i jako zdravější narozeninový dort. V mém okolí jej mají v oblibě zejména muži. Příprava je přitom velmi jednoduchá a věřte mi, že budete počítat minuty, než koláč ztuhne a vy si ho budete moci vychutnat :)
Vlhká, ale křupavá kůrka je vytvořená z celozrnných piškotů, které se na tento typ koláče perfektně hodí. Celozrnné piškoty koupíte ve velkých supermarketech, obchodech se zdravou výživou nebo v DM drogerii. Můžete však použít i vaše oblíbené sušenky, případně tyto domácí sušenky: Pohankové/grahamové sušenky s medem .
Náplň spojuje řecký jogurt, tvaroh a krémový sýr díky čemuž je piškotový koláč plný bílkovin a má příjemnou konzistenci. Na ovocnou vrstvu jsem použila směs bobulového ovoce, ale i zde můžete zapojit své vlastní chutě a použít jiné lesní ovoce, případně meruňky, broskve či dokonce přidat jemně exotické noty jako kiwi nebo mango.
1 hrnek má objem 250 ml
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 12 dlouhých celozrnných piškot nebo 30 kulatých piškot
- 200 g řeckého jogurtu
- 240 g light krémového sýru
- 100 g nízkotučného roztíratelného tvarohu
- 1 ČL vanilkového extraktu (doporučuji tento)
- 1 ČL citronové šťávy
- 4 PL xylitolu (doporučuji tento)
- 4 ČL agarového prášku
- 300 ml vody
- 1 hrnek bobulového ovoce
Postup
- Dno formy (25 x 15 cm) vyložíme alobalem tak, aby překrýval i boční strany.
- Celé dno formy poklademe piškotami.
- V misce smícháme řecký jogurt, krémový sýr, tvaroh, citronovou šťávu, xylitol a vanilkový extrakt.
- V malém hrnci ohřejeme polovinu vody a necháme v ní rozpustit 2 ČL lžičky agarového prášku. Vaříme několik minut na mírném ohni a po vychladnutí vmícháme do připravené směsi.
- Směs navrstvíme na piškoty a necháme ztuhnout v lednici na 20 minut.
- Ve druhé polovině vody rozpustíme zbytek agarového prášku a opět vaříme několik minut.
- Na korpus klademe bobulové ovoce a koláč zalijeme vychladlou želatinou.
- Koláč necháme ztuhnout v lednici alespoň 4 hodiny.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 8 porcí |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 127 KCal | |
Sacharidy | 11 g | |
Vláknina | 0 g | |
Bílkoviny | 7 g | |
Tuky | 6 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízkotučnéZdravé dezertyFitness dezerty s vysokým obsahem bílkovinNízkokalorické dezerty
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!