ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Nejlepší fit svíčková

Nejlepší fit svíčková

Toto je pro mě nejlepší svíčková, akorát v dietní a fit podobě. Jedna porce obsahuje pouze přibližně 22 g sacharidů (bez použití medu). Namísto klasického knedlíku ji podávám s květákem, ale v případě že si ji chcete vychutnat s knedlíkem, doporučuji připravit celozrnný Fit segedínský guláš s knedlíkem z celozrnné mouky . Tato fit svíčková je bohatá na bílkoviny a zároveň má málo kalorií. Při použití sójové smetany je navíc bez mléka, takže se nemusí bát ani ti z vás, kteří mají laktózovou intoleranci.

Omáčka je také díky přidanému zpěněnému medu nasládlá, což mně osobně velmi vyhovuje a tuto verzi svíčkové mám nejraději. Avšak pokud preferujete méně sladkou svíčkovou, můžete med v receptu vynechat. Výborná bude, tak či tak. Vždyť je to přece svíčková :)

Květák je skvělá náhrada za knedlík pro ty, co chtějí snížit obsah sacharidů v jídle a připravit si svíčkovou i během diety. Asi jste si už všimli, že v některých receptech nahrazuji přílohy právě květákem. Je totiž dietní, sytý, podporuje trávení a kromě jeho vysokého obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů je také skvělým pomocníkem při prevenci rakoviny tlustého střeva.

Dopřejte si svíčkovou v této zdravější, lehčí podobě. Doufám, že si tuto fit svíčkovou oblíbíte také. Určitě mi dejte vědět, pokud ji vyzkoušíte.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 1 kg hovězí svíčkové (případně můžete použít i kuřecí stehna)
  • 500 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 3 petržele
  • 1 cibule
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 1 ČL mořské soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • špetka mletého pepře
  • 1 ČL hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 200 ml sójové smetany (případně klasické smetany na vaření nebo mléka)
  • 1 PL hladké špaldové mouky (doporučuji tuto)
  • 3 PL medu (volitelné) (doporučuji tento)
  • 2 větší květáky
  • salát

Postup

  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na struhadle.
  2. Ve větším hrnci osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli až zesklovatí, pak na ní osmahneme z každé strany svíčkovou (vcelku).
  3. Počkáme, než maso uzavře póry a pak ho vyjmeme (přibližně 5 minut).
  4. K cibuli dáme následně dusit nastrouhanou zeleninu.
  5. Maso potřeme kořením (sůl, paprika, pepř) a dáme ho dusit zpět k zelenině, přičemž ho podléváme vodou.
  6. Maso se zeleninou dusíme přibližně 60 minut na mírném plameni doměkka.
  7. Následně maso opět vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a omáčku zahustíme smetanou, kterou jsme rozmíchali s hladkou špaldovou moukou.
  8. Do omáčky přidáme hořčici a citrónovou šťávu.
  9. Volitelný krok: V malém hrnci připravíme z medu karamel. Do hrnce dáme 3 lžíce medu, který podlijeme 2 lžícemi vody a za stálého míchání ho vaříme na mírném plameni do zpěnění. Takto připravený karamel přimícháme do omáčky - získá tím ještě lahodnější chuť.
  10. Omáčku ochutnáme a v případě potřeby ji dosolíme.
  11. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme na páře.
  12. Po dovaření jej podáváme jako přílohu k nakrájené svíčkové a k omáčce. Jídlo můžeme doplnit i salátem.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy80 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal590 KCal
Sacharidy22 g
Vláknina12 g
Bílkoviny57 g
Tuky26 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu