Vyzkoušeli jste už poke? Poke je havajské národní jídlo ve formě misky, která se tradičně podává s nějakým druhem syrové ryby. Já jsem zvolila v našich končinách dobře dostupného lososa, kterého jsem doplnila v poke misce mými oblíbenými druhy zeleniny – okurkou, mrkví, pórkem a avokádem. Recept na lososové poke je zde pro všechny, kdo rádi zkoušejí nová, zajímavá jídla.
Vytvořit si vlastní poke v pohodlí domova není navíc vůbec obtížné. Výhodou je možnost přizpůsobit si ingredience dle vaší chuti, ceny a také dostupnosti. Pro nejlepší výsledek však určitě doporučuji zajít do asijských potravin a sehnat tam všechny potřebné suroviny. Výsledek jistě potěší :)
Vyrobte si v misce toto zdravé, hravé a na oko lákavé jídlo plné mikronutrientů. Ideální a nejbezpečnější bude, pokud se vám podaří sehnat lososa v sushi kvalitě. Jídlo však nezkazíte ani v případě, že klasického lososa upečete či udusíte a přidáte ho do misky takto tepelně upraveného.
Tip na závěr: Aby byl losos plný chuti, nezapomeňte ho začít marinovat v omáčce o něco dříve, aby stihl nasáknout všechny chutě.
Začneme s přípravou lososových kousků. Lososa opláchneme, zbavíme ho kůže a nakrájíme na přibližně půlcentimetrové kostičky.
V misce smícháme sezamový olej, sójovou omáčku a rýžový ocet.
Promícháme, přidáme lososové kousky, opět promícháme a odložíme do lednice alespoň na 10 minut.
Rýži zalijeme dvojnásobným objemem vody, lehce ji osolíme a vaříme doměkka.
Následně připravíme zeleninu. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.
Pórek a okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
Špenát omyjeme, osušíme a jednou či dvakrát překrojíme.
Začínáme servírovat. Na dno misky dáme polovinu uvařené rýže, na ni navrstvíme hromádky jednotlivé zeleniny a úplně nahoru klademe kousky lososa a měsíčky avokáda.
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!