
Hovězí maso s brokolicí
Jednoduché, zdravé hovězí maso s brokolicí a výbornou omáčkou, hotové do 40 minut. Obsahuje množství bílkovin, vitamínů a minerálů, čímž je skvělé jako vydatný a sytý oběd. Omáčka k tomuto masu představuje spojení chutí česneku, zázvoru, pomerančové kůry, chilli a medu a díky ní se budete po tomto jídle jistě olizovat až za ušima.
Měkké masíčko dušené spolu s brokolicí má díky přidané omáčce fantastickou chuť. Já ji dělám většinou hustší a v případě potřeby na konci přidávám více vody, protože pokud podávám toto fit hovězí s přílohou, používám zbylou omáčku na polití. Zkuste to, takto ochucená rýže je výborná!
Hovězí maso s brokolicí můžete podávat i samostatně, ale nejlepší je s rýží, kuskusem nebo bulgurem.
Ingredience
- 300 g brokolice
- 200 g hovězí panenky
- 1 cibule
- 1 PL másla
- 1 hrnek vody
- 4 PL slunečnicových semínek
- 4 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
- 2 PL pomerančové kůry
- 1 PL medu (doporučuji tento)
- 1 PL škrobu (nebo tapiokové mouky)
- 1/2 ČL zázvorového koření
- 2 stroužky česneku
- špetka chilli koření
Postup
- V hrnci nebo ve woku rozehřejeme lžíci másla a osmahneme najemno nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme na kousíčky nakrájenou hovězí panenku, minutu ji na cibulce opečeme a následně vše zalijeme hrnkem vody.
- Maso přikryjeme a dusíme na mírném plameni 20 minut.
- Pokud by se voda odpařila, dolijeme.
- K masu přidáme brokolici, přikryjeme pokličkou a dusíme dál.
- Brokolice s masem by měly být těsně pod hladinou vody.
- V misce připravíme omáčku.
- Smícháme sójovou omáčku s medem, zázvorovým kořením, pomerančovou kůru, špetkou chilli koření, prolisovanými stroužky česneku a škrobem (případně s tapiokovou moukou).
- Omáčku přilijeme k masu s brokolicí, vše promícháme, přisypeme slunečnicová semínka a za občasného míchání dusíme posledních 5 minut.
- Pokud by jsme chtěli řidší omáčku, dolijeme trochu vody.
- Hotové jídlo chutná nejlépe s rýží, kuskusem nebo bulgurem.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 430 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bílkoviny | 40 g | |
Tuky | 20 g |