
Hovězí maso dušené na víně
Chutný recept k obědu s hovězím masem dušeným na červeném víně. Zůstal vám po víkendu v lednici zbytek vína? V tom případě určitě neváhejte a připravte si toto výborné hovězí maso dušené na víně.
Zkoušeli jste někdy recepty s vínem? Víno dodá jídlu a zejména masu výbornou chuť. Trochu vína neuškodí ani při dietě, recept však není vhodný pro malé děti, protože i po vaření v jídle zůstane trochu alkoholu (po půl hodině cca 40 %, po hodině cca 25 %). Hovězí maso s omáčkou z červeného vína obsahuje osmkrát více bílkovin než sacharidů, což z něj dělá vhodné jídlo pro sportovce či při dietách a hubnutí.
Masíčko doporučuji doplnit přílohou, například rýží, kuskusem, pohankou, celozrnnými těstovinami nebo sladkými bramborami. Nutriční hodnoty se změní podle vámi zvolené přílohy, jídlo však v každém případě zůstane výživné a lehce stravitelné.
Fit recepty opravdu neznamenají jen přírodní kuřecí prsa a rýži. Dopřát si můžete i hovězí na víně a stále jíte fit a zdravě. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a přesvědčte se sami, že zdravý životní styl skutečně není na úkor všech dobrot. Jídlo může být chutné a zároveň zdravé, pokud víte jak na to :).
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 750 g hovězího masa
- 200 ml červeného vína
- 140 g rajčatového protlaku
- 1 velká cibule
- 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1 PL sladké mleté papriky
- 1 ČL mletého pepře
- 1 ČL mořské soli
- voda (podle potřeby)
- volitelné přílohy:
- celozrnné těstoviny
- quinoa (doporučuji tuto)
- kuskus, bulgur, pohanka, rýže (doporučuji tento)
- brambory/batáty
- mozzarella
Postup
- Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zlehka osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
- Přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso a mícháme, dokud se na něm neuzavřou póry.
- Následně maso opepříme, přidáme rajčatový protlak a nakonec červené víno.
- Směs dobře promícháme, hrnec zakryjeme a maso dusíme alespoň 45 minut na slabém plameni doměkka.
- Občas maso zkontrolujeme, promícháme a pokud je třeba, přilijeme trochu vody.
- Když je maso měkké a začíná se trhat (cca 45-70 minut, záleží na mase a velikosti kousků), můžeme ho ještě dokořenit, dosolit podle chuti a podávat spolu se zvolenou oblohou.
Čas přípravy | 80 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 478 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 58 g | |
Tuky | 18 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůSladké bramboryBezlaktózové recepty na obědy a večeřeOběd a večeře s hovězím masemHovězí maso - fitness recepty s vysokým obsahem bílkovinBezlepkové recepty s hovězím masem bez moukyFitness recepty s quinoouLow carb recepty s quinoou
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Diskuse k receptu
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.