ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Hovězí maso dušené na víně

Hovězí maso dušené na víně

Chutný recept k obědu s hovězím masem dušeným na červeném víně. Zůstal vám po víkendu v lednici zbytek vína? V tom případě určitě neváhejte a připravte si toto výborné hovězí maso dušené na víně.

Zkoušeli jste někdy recepty s vínem? Víno dodá jídlu a zejména masu výbornou chuť. Trochu vína neuškodí ani při dietě, recept však není vhodný pro malé děti, protože i po vaření v jídle zůstane trochu alkoholu (po půl hodině cca 40 %, po hodině cca 25 %). Hovězí maso s omáčkou z červeného vína obsahuje osmkrát více bílkovin než sacharidů, což z něj dělá vhodné jídlo pro sportovce či při dietách a hubnutí.

Masíčko doporučuji doplnit přílohou, například rýží, kuskusem, pohankou, celozrnnými těstovinami nebo sladkými bramborami. Nutriční hodnoty se změní podle vámi zvolené přílohy, jídlo však v každém případě zůstane výživné a lehce stravitelné.

Fit recepty opravdu neznamenají jen přírodní kuřecí prsa a rýži. Dopřát si můžete i hovězí na víně a stále jíte fit a zdravě. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a přesvědčte se sami, že zdravý životní styl skutečně není na úkor všech dobrot. Jídlo může být chutné a zároveň zdravé, pokud víte jak na to :).

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 750 g hovězího masa
  • 200 ml červeného vína
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 velká cibule
  • 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 1 PL sladké mleté papriky
  • 1 ČL mletého pepře
  • 1 ČL mořské soli
  • voda (podle potřeby)
  • volitelné přílohy:
  • celozrnné těstoviny
  • quinoa (doporučuji tuto)
  • kuskus, bulgur, pohanka, rýže (doporučuji tento)
  • brambory/batáty
  • mozzarella

Postup

  1. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zlehka osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
  2. Přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso a mícháme, dokud se na něm neuzavřou póry.
  3. Následně maso opepříme, přidáme rajčatový protlak a nakonec červené víno.
  4. Směs dobře promícháme, hrnec zakryjeme a maso dusíme alespoň 45 minut na slabém plameni doměkka.
  5. Občas maso zkontrolujeme, promícháme a pokud je třeba, přilijeme trochu vody.
  6. Když je maso měkké a začíná se trhat (cca 45-70 minut, záleží na mase a velikosti kousků), můžeme ho ještě dokořenit, dosolit podle chuti a podávat spolu se zvolenou oblohou.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy80 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal478 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina2 g
Bílkoviny58 g
Tuky18 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu