ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit houbový paprikáš s pohankovými noky

Fit houbový paprikáš s pohankovými noky

Pokud milujete houby, tak tento fit houbový paprikáš s pohankovými noky je jídlo jako stvořené pro vás. Vychutnejte si toto výborné bezmasé jídlo se slušným obsahem bílkovin, minerálů a vlákniny. Jistě si pochutnáte :)

Díky houbám a nutričně hodnotné pohankové mouce je toto jídlo skvělým zdrojem téměř celé škály mikronutrientů. Jedna porce jídla vám poskytne téměř 100 % doporučené denní dávky vitaminu D, mědi, riboflavinu, hořčíku či niacinu. Dále je ve vysokém množství zastoupena i kyselina listová, fosfor, železo, selen, vitamín B6 i thiamin. Houbový paprikáš zároveň není vůbec náročný na přípravu.

Fit houbový paprikáš doporučuji podávat spolu s pohankovými noky. V krajním případě je však můžete nahradit i za jakékoli těstoviny.

Tip: Houbový paprikáš můžete zahustit směsí mléka, smetany a trochou mouky či škrobu. Smetana a mléko může být klidně i rostlinného původu. A pokud vám náhodou omáčka v jídle nechybí, nemusíte paprikáš zahušťovat vůbec. Ušetříte tím i kalorie a tuk navíc - je to tedy jen na vás. V tomto receptu jsem použila mix žampionů a hlívy ústřičné. Pokud máte v zásobě i jiné čerstvé houby, klidně je můžete použít.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 1,5 kg hub (žampionů, hlívy ...) - může být i mix
  • 200 ml sójové smetany (nebo smetany na vaření)
  • 200 ml mléka
  • 2 PL libovolné mouky nebo škrobu
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 PL mleté sladké papriky
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 1/4 ČL mletého kmínu
  • Na pohankové noky:
  • 350 g pohankové mouky (doporučuji tuto)
  • 1/2 ČL soli
  • 280-300 ml vody

Postup

  1. Ve větším hrnci na rozpáleném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na plátky nakrájené houby a chvíli je na cibuli restujeme.
  3. Následně hrnec odstavíme z plamene, k houbám přidáme všechny koření, sůl, dobře promícháme a vrátíme na plotýnku.
  4. Houby dusíme přikryté po dobu 10 minut.
  5. Mezitím spolu smícháme všechny suroviny na pohankové noky. Pokud je náhodou těsto příliš husté, přidáme ještě trochu vody a pokud je řídké, přidáme více mouky.
  6. Těsto na noky následně naházíme pomocí cedníku na noky do vařící vody a noky vaříme na mírném plameni, dokud nevyplavou všechny napovrch - okolo 8 minut.
  7. Noky následně přecedíme a zlehka propláchneme studenou vodou.
  8. V menší misce nebo lahvi smícháme smetanu, mléko a 2 lžíce libovolné mouky či škrobu.
  9. Smetanovou směs vmícháme do hub. Za občasného míchání je vaříme ještě 10 minut.
  10. Uvařené noky podáváme přelité houbovou směsí.
Čas přípravy40 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal544 KCal
Sacharidy75 g
Vláknina15 g
Bílkoviny26 g
Tuky16 g
Lucia Wagner
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu