ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit houbový paprikáš s pohankovými noky

Fit houbový paprikáš s pohankovými noky

Pokud milujete houby, tak tento fit houbový paprikáš s pohankovými noky je jídlo jako stvořené pro vás. Vychutnejte si toto výborné bezmasé jídlo se slušným obsahem bílkovin, minerálů a vlákniny. Jistě si pochutnáte :)

Díky houbám a nutričně hodnotné pohankové mouce je toto jídlo skvělým zdrojem téměř celé škály mikronutrientů. Jedna porce jídla vám poskytne téměř 100 % doporučené denní dávky vitaminu D, mědi, riboflavinu, hořčíku či niacinu. Dále je ve vysokém množství zastoupena i kyselina listová, fosfor, železo, selen, vitamín B6 i thiamin. Houbový paprikáš zároveň není vůbec náročný na přípravu.

Fit houbový paprikáš doporučuji podávat spolu s pohankovými noky. V krajním případě je však můžete nahradit i za jakékoli těstoviny.

Tip: Houbový paprikáš můžete zahustit směsí mléka, smetany a trochou mouky či škrobu. Smetana a mléko může být klidně i rostlinného původu. A pokud vám náhodou omáčka v jídle nechybí, nemusíte paprikáš zahušťovat vůbec. Ušetříte tím i kalorie a tuk navíc - je to tedy jen na vás. V tomto receptu jsem použila mix žampionů a hlívy ústřičné. Pokud máte v zásobě i jiné čerstvé houby, klidně je můžete použít.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Online kurz fit akademie

Ingredience

  • 1,5 kg hub (žampionů, hlívy ...) - může být i mix
  • 200 ml sójové smetany (nebo smetany na vaření)
  • 200 ml mléka
  • 2 PL libovolné mouky nebo škrobu
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 PL mleté sladké papriky
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 1/4 ČL mletého kmínu
  • Na pohankové noky:
  • 350 g pohankové mouky (doporučuji tuto)
  • 1/2 ČL soli
  • 280-300 ml vody
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Ve větším hrnci na rozpáleném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na plátky nakrájené houby a chvíli je na cibuli restujeme.
  3. Následně hrnec odstavíme z plamene, k houbám přidáme všechny koření, sůl, dobře promícháme a vrátíme na plotýnku.
  4. Houby dusíme přikryté po dobu 10 minut.
  5. Mezitím spolu smícháme všechny suroviny na pohankové noky. Pokud je náhodou těsto příliš husté, přidáme ještě trochu vody a pokud je řídké, přidáme více mouky.
  6. Těsto na noky následně naházíme pomocí cedníku na noky do vařící vody a noky vaříme na mírném plameni, dokud nevyplavou všechny napovrch - okolo 8 minut.
  7. Noky následně přecedíme a zlehka propláchneme studenou vodou.
  8. V menší misce nebo lahvi smícháme smetanu, mléko a 2 lžíce libovolné mouky či škrobu.
  9. Smetanovou směs vmícháme do hub. Za občasného míchání je vaříme ještě 10 minut.
  10. Uvařené noky podáváme přelité houbovou směsí.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy40 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty /
KCal525 KCal
Sacharidy83 g
Vláknina11 g
Bílkoviny22 g
Tuky10 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu