ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Congee - čínská rýžová kaše naslano

Congee - čínská rýžová kaše naslano

Slyšeli jste už o Congee? Congee je tradiční čínská rýžová kaše, která se připravuje naslano a je krémové konzistence. Podávat ji můžete s různými oblohami, jako vajíčka, maso, houby, restovaná zelenina či oříšky. Skvělé jídlo k večeři, mně nejvíce zachutnalo v kombinaci s houbami a vajíčkem.

Existuje několik postupů, jak congee připravit a výsledkem každého postupu je odlišná textura pokrmu. Já jsem vyzkoušela dva různé způsoby, a tento u mě vyhrál díky své jednoduchosti a rychlosti přípravy. Zázvor rýži dodá zajímavou chuť, takže jej určitě doporučuji přidat, bez ohledu na to, jakou oblohu zvolíte.

V tomto receptu jsem použila rýži SOS Classic, která je ideální pro rizota a rýžové pudinky či kaše. Po uvaření získala krásnou krémovou konzistenci.

Přeji vám dobrou chuť.

Ingredience

  • 200 g rýže SOS Classic (doporučuji tuto)
  • 700 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 PL sójové omáčky
  • 1 ČL oleje
  • jarní cibulka
  • Volitelné oblohy:
  • Vajíčko (natvrdo, naměkko nebo volské oko)
  • Trhané kuřecí nebo vepřové maso
  • Opečené houby (žampiony nebo Shitake)
  • Ořechy, bylinky

Postup

  1. Rýži zalijeme vodou a necháme 20 minut odstát.
  2. Pak rýži scedíme, zalijeme vývarem, sójovou omáčkou, olejem, osolíme a přidáme i najemno nastrouhaný zázvor.
  3. Rýži vaříme za občasného míchání pod pokličkou na slabém plamenu, po dobu přibližně 40 minut.
  4. Pokud absorbuje příliš mnoho vývaru, klidně můžeme dolít vodou. Výsledná konzistence by měla být hustá a krémová.
  5. Congee podáváme posypané nakrájenou jarní cibulkou a doplněné o vybranou oblohu.
Čas přípravy60 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty /
KCal100 KCal
Sacharidy100 g
Vláknina100 g
Bílkoviny100 g
Tuky100 g
...
Lucia Wagner
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu