ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Celozrnná skořicová hnízda

Celozrnná skořicová hnízda

Zdravější verze skořicových hnízd nebo hlemýžďů s celozrnnou moukou a nižším obsahem tuku a cukru. Jsou jemné, mírně sladké a vhodné zejména k snídani či svačině, nejen pro děti. Pokud máte raději sladší jídla, doporučuji přidat do těsta ještě lžíci medu. Tyto celozrnná skořicové hnízda jsou však chuťově fantastická a zároveň i snadněji stravitelná než jejich verze z obchodu.

Jsem velký milovník sladkých jídel a skořicová hnízda jsou jedním z klasických receptů, které mi připomíná dětství. Vůně skořice rozléhající se po bytě a netrpělivé čekání nad horkými hnízdy. Pokud jste někdy na vlastní kůži pocítili, proč se nemá jíst teplé pečivo, tak to bylo určitě u takového sladkého výtvoru. Skořicová hnízda nebo šneky jsou u nás dodnes velmi oblíbená, proto přicházím s jejich lehčí a zdravější verzí.

Na těsto jsem zvolila hladkou celozrnnou mouku a jediné použité sladidlo v tomto receptu je med. Na skořicovou náplň vám také není třeba více než skořice, jablečné pyré a med. Jedno fit skořicové hnízdo má tak pouze 3 g tuku a 120 kalorií, což z něj dělá nízkotučné a nízkokalorické skořicové pečivo. Mňam! Vyzkoušejte tyto zdravé skořicové šneky, jsou úžasné, dietní a určitě zachutnají každému.

1 hrnek = 250 ml

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

Postup

  1. Připravíme si kvásek - ve velké míse smícháme teplou vodu, droždí, lžící medu a trochu mouky.
  2. Na teplém místě necháme směs 15 minut nakynout.
  3. Následně do kvásku vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto.
  4. Misku přikryjeme a těsto necháme dál v teple kynout po dobu 1,5 až 2 hodin.
  5. Vykynuté těsto vyklopíme, na pomoučněném válu rozválíme do tvaru obdélníku.
  6. V malé misce smícháme jablečné pyré s medem a skořicí a touto náplní potřeme celou plochu těsta.
  7. Těsto srolujeme a nakrájíme na stejné dílky. Tloušťku a velikost dílků zvolte podle vlastních preferencí.
  8. Nakrájená hnízda dáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme je 25-30 minut na 180 °C dozlatova.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy150 minut
Vydatnost12 kusů
Nutriční hodnoty/ 1 kus
KCal120 KCal
Sacharidy19 g
Vláknina3 g
Bílkoviny4 g
Tuky3 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu