
Brusinkovo-mandlový koláč bez mouky
Tento vynikající a zdravý brusinkovo-mandlový koláč vás doslova dostane svou úžasnou chutí a jemnou strukturou. Koláč je bez mouky, místo ní jsou použity pomleté mandle s ovesnými vločkami. Sušené brusinky zase dodají koláčku sladké a šťavnaté osvěžení v každém kousku.
Jelikož je brusinkovo-mandlový koláč dost sytý, nejraději si ho vychutnávám k snídani, kávě či čaji, ale servírovat ho klidně můžete i jako dezert.
Mandle jsou pro obsah výživných látek považovány za královnu mezi ořechy. Obsahují lehce vstřebatelné proteiny, minimum sacharidů a zdraví prospěšné tuky. Najdeme v nich vysoké množství vitamínů B1, B6 a vitamínu E, jako i minerálů - vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a selen. Kombinace těchto minerálů prospívá pokožce, vlasům a nehtům. Obsah vápníku v mandlích je mnohem vyšší než v mléce a mléčných výrobcích. Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervy, dodává pevnost svalům, pomáhá překonat stres a únavu, zpevňuje zubní sklovinu a brání vzniku rakoviny tlustého střeva.
Vyzkoušejte tento chutný mandlový koláč s brusinkami, zajisté si ho zamilujete. Hotový ho budete mít do 30 minut.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 1 vejce
- 1 bílek
- 2 PL kokosového oleje/másla (doporučuji tento)
- 1/3 HR jablečného pyré (doporučuji toto)
- 40g brusinek (doporučuji tyto)
- ½ HR ovesných vloček (doporučuji tyto)
- ½ HR mandlí (doporučuji tyto)
- špetka soli (doporučuji tuto)
- 4-5 PL medu (doporučuji tento)
- 2 ČL prášku do pečiva
Postup
- Ovesné vločky spolu s mandlemi rozmixujeme na mouku.
- Nasypeme je do misky, kde je smícháme s ostatními suchými ingrediencemi.
- Následně k nim přidáme vejce, bílek, jablečné pyré, med, rozpuštěný kokosový olej nebo máslo a těsto pořádně rozmícháme.
- Těsto nalijeme do menší silikonové nebo formy vyložené papírem na pečení (20x20 cm) a pečeme 18-20 minut na 175 stupňů.

Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 6 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 215 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 12 g |