
Zdravé cereální kuličky (vanilkové/kakaové)
Cereálie a granolu k snídani zbožňuji a ráda je připravuji v různých formách, abych se jich nikdy nepřejedla. Tyto zdravé cereální kuličky mám nejraději spolu s kokosovým nebo mandlovým mlékem a dopřeji si je ráno zcela bez výčitek, protože jsou fit!
Zapomeňte na komerční cereálie plné cukru, bílé mouky a aditiv, a zkuste tyto vynikající domácí cereální kuličky. Obsahují více vitamínů, minerálů, vlákniny a proteinu než obyčejné cereálie, jsou křupavé a navíc se tak rychle nerozmočí v mléce. Navíc jsou mnohem sytější, neobsahují tedy tzv. prázdné kalorie. Jejich základ tvoří špaldová a mandlová mouka (můžete použít i rozmixované či pomleté mandle) a jsou slazené medem.
Jsou poměrně jednoduché na přípravu, nejpracnější částí je dělání kuliček, avšak stojí to za to. Připravte si je klidně do zásoby, vydrží vám v uzavřené nádobě i týden.
Chcete-li v těchto cereáliích snížit množství sacharidů a kalorií, nahraďte polovinu sladidla stévií. Také, pokud si přejete mít tyto cereálie bez lepku, použijte mix mandlové, kokosové, případně i bezlepkové mouky.
Vyzkoušejte tyto chutné domácí cereálie ve vanilkové i kakaové verzi, jsem si jistá, že potěší jak dospělé, tak i děti.
Ingredience
- ½ HR špaldové (celozrnné nebo kokosové) mouky (doporučuji tuto)
- ½ HR mandlové mouky (doporučuji tuto)
- 1 ČL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 2 PL řeckého bílého jogurtu
- 4 PL medu (doporučuji tento)
- 2 PL kakaa (volitelné)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup
- Všechny ingredience spolu pečlivě rozmixujeme v mixéru (případně ručně).
- Pokud chcete kakové cereálie, přidejte do těsta před mixováním i kakao.
- Ze vzniklého těsta formujeme malé kuličky, které ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
- Cereálie pečeme 12-15 minut na 175 stupňů dozlatova.
- Zhruba v polovině pečení je můžeme prohrábnout, aby se pořádně upekly z každé strany a zároveň se nepřipálily.
- Cereálie skladujte ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujte do 5 dní.

Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 219 KCal | |
Sacharidy | 28 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 6 g | |
Tuky | 9 g |