
Špenátové halušky ze špaldové mouky s brynzou a tvarohem
Zdravé špenátové halušky ze špaldové mouky s brynzou a tvarohem patří odteď jednoznačně mezi moje nejoblíbenější jídla. Jsou chutné, syté, jednoduché na přípravu a v této odlehčené verzi nabízejí i množství bílkovin, vlákniny a nutrientů. Určitě vám doporučuji tento recept vyzkoušet.
Tvaroh ve spojení s brynzou slouží v receptu nejen ke snížení tuku a zvýšení obsahu bílkovin, ale také celé jídlo osvěží. Zároveň jsou tyto špaldovo-špenátové halušky pořádně syté, avšak co je také důležité, nemám po nich pocit těžkého žaludku, jak to u mě bývá po klasických brynzových haluškách.
Na halušky potřebujete pouze 2 základní suroviny, a to špaldovou mouku a špenátový protlak. Ty smícháme s vodou, solí a těsto na špenátové halušky je hotové. Příprava celého jídla je tedy tak jednoduchá, že ji zvládne jakýkoli začátečník v kuchyni a to do 30 minut. Pro dosažení nejlepšího výsledku však nezapomeňte použít polohrubou špaldovou mouku.
Pojďte si o víkendu připravit toto chutné jídlo, připravené na zdravější způsob. Doplňte špenátové halušky kyselým mlékem a věřím, že jim nikdo neodolá.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 500 g polohrubé špaldové mouky (doporučuji tuto)
- 450 g špenátového pyré (mraženého protlaku)
- 300 ml vody
- 1 ČL soli
- 250 g brynzy
- 250 g jemného tvarohu
- trochu mléka (nebo kefíru)
Postup
- V misce smícháme špaldovou mouku se solí, vodou a rozmrazeným špenátovým protlakem.
- Ve velkém hrnci necháme přejít varem vodu, do které přidáme špetku soli a lžíci oleje (aby se halušky nelepily).
- Hotové hustší těsto házíme do vroucí vody a vaříme je, dokud noky nevyplavou na povrch (okolo 5 minut). Pak je přecedíme.
- Mezitím rozmícháme tvaroh s brynzou a mlékem, případně kefírem podle potřeby tak, abyste dosáhli požadované hustoty omáčky.
- Uvařené špenátové halušky podáváme teplé spolu s brynzovou omáčkou.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 648 KCal | |
Sacharidy | 74 g | |
Vláknina | 14 g | |
Bílkoviny | 42 g | |
Tuky | 16 g |