
Špaldové pečivo
Recept na jednoduché a chutné domácí špaldové pečivo (housky), které je nenáročné na přípravu a také suroviny. K jeho přípravě nepotřebujete ani pekárnu. Výhoda domácího pečiva je v jeho čerstvosti a možnosti připravit si takové pečivo s čímkoli - můžete přidat slunečnicová nebo dýňová semínka, rozmarýn, nadrobno nakrájená sušená rajčata či olivy a zároveň se vyhnout konzervantům a cukru, které se nachází v pečivu z obchodu.
Jeden kus tohoto pečiva obsahuje až 10 % doporučené denní dávky železa. Je nízkotučné a obsahuje hodně vlákniny. Špaldová mouka je také bohatá na bílkoviny a mikronutrienty. Věřím, že si výrobu vlastního domácího pečiva zamilujete. Mě dostala úžasná vůně, která se rozléhá bytem pokaždé, když tyto zdravé housky peču. Chuťově jsou přitom ještě lepší, než jakékoli kupované pečivo a jsou rozhodně zdravější a lehčí na žaludek.
Přesvědčte se, jak jednoduché může být upéct si voňavé a čerstvé špaldové pečivo doma. Doporučuji ho podávat spolu s domácí pomazánkou a zeleninou.
Ingredience
- 150 g hladké špaldové mouky (doporučuji tuto)
- 150 g celozrnné mouky (může být i špaldová) (doporučuji tuto)
- 120 ml vlažné vody
- 80 ml vlažného mléka
- 1/2 balení sušeného droždí
- 2 lžíce olivového oleje (doporučuji tento)
- žloutek (lze vynechat)
- 1 ČL mořské soli
- semínka, slunečnice
Postup
- V misce smícháme suché suroviny a následně do nich zapracujeme suroviny tekuté.
- Vypracujeme nelepivé těsto, které necháme na teplém místě po dobu 15-20 minut nakynout.
- Následně vymodelujeme housky, případně chléb nebo pletýnky a vložíme je na plech vystlaný papírem na pečení.
- Takto připravené pečivo necháme dalších 15 minut kynout.
- Povrch můžeme posypat různými druhy semínek.
- Pečivo pečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 190 °C dozlatova.
- Čas pečení lze individuálně upravit dle velikosti pečiva a výkonnosti trouby.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 8 kusů |
Nutriční hodnoty/ 1 kus | ||
KCal | 183 KCal | |
Sacharidy | 23 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 6 g | |
Tuky | 5 g |