ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Pečený losos s tzatziki a jáhlami

Pečený losos s tzatziki a jáhlami

Tento pečený losos chutná v kombinaci s jáhlami a tzatziki omáčkou perfektně. Každému milovníkovi ryb se nyní budou sbíhat sliny.

Losos je sám o sobě jemná, na jazyku se rozplývající ryba s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny jsou nápomocné pro imunitní i oběhový systém a přispívají k hormonální rovnováze. Možná i proto se člověk cítí po tomto jídle tak blaženě :)

Recept na domácí tzatziki se vám určitě hodí i u jiných jídel. Tzatziki je omáčka jednoduchá na přípravu a připomene vám tu fantastickou dovolenou v Řecku.

Vyzkoušejte připravit lososa s jáhlami jako zdravý oběd či večeři pro celou rodinku. Bílkovinami nabitý oběd zaručí nasycení na dlouhé hodiny bez pocitu těžkosti na žaludku. Pokud chcete, můžete k hotovému jídlu podávat i salát. Dobrou chuť!

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 800 g filety z lososa
  • 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 1/2 ČL mořské soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL horčice
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
  • na jáhly:
  • 1,5 hrnku jáhel
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • mořská sůl (podle potřeby)
  • na tzatziki omáčku:
  • 1 menší salátová okurka
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g řeckého bílého jogurtu
  • 1 ČL octa
  • mořská sůl (dle chuti)
  • špetka mletého pepře

Postup

  1. Jako první připravíme tzatziki.
  2. Okurku omyjeme a spolu se slupkou najemno nastrouháme.
  3. Nastrouhanou okurku přemístíme do sítka, osolíme a po 5 minutách ji přecedíme tak, abychom se zbavili co nejvíce vody.
  4. Následně smícháme přecezenou okurku s řeckým jogurtem, prolisovanými stroužky česneku, octem a na závěr omáčku ještě dochutíme solí a pepřem.
  5. Hotovou omáčku zatím odložíme do chladničky.
  6. Do zapékací mísy poklademe omyté filety z lososa, které potřeme marinádou připravenou smícháním olivového oleje, citronové šťávy, sójové omáčky, hořčice, soli a prolisovaných stroužků česneku.
  7. Takto připraveného lososa pečeme 15-20 minut při 200 stupních.
  8. Jáhly propláchneme a přidáme do vroucího zeleninového vývaru.
  9. Jáhly dusíme na mírném plameni zhruba 15 minut, dokud nepohltí veškerou vodu.
  10. V případě potřeby je ke konci ještě dosolíme.
  11. Nakonec lososa servírujeme spolu s uvařenými jáhlami, tzatziki omáčkou a například i salátem.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy45 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal640 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina7 g
Bílkoviny66 g
Tuky14 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu