Ovesné sušenky plněné domácím raw džemem
Skvělý recept na fit ovesné sušenky plněné domácím raw džemem, které jsou vhodné na jakoukoli příležitost včetně Valentýna či k Vánoc. Podobná plněná srdíčka (z bílé mouky, cukru a ztuženého tuku) jsme obvykle dělali doma na Vánoce, ale konečně mohu prohlásit, že jsem přišla s chutnou a zdravou alternativou, kterou si určitě užijeme.
Základ těsta tvoří ovesné vločky, otruby, kokos, kokosový olej, díky kterému budou zvenčí úžasně křupavé a na doslazení použijeme med, případně javorový sirup. Perníkové koření je zase nádherně rozvoní. Raw džem, kterým sušenky naplníme, připravíme jednoduchým rozmícháním ovoce s chia semínky, pomocí kterých nám vznikne hustý domácí chia džem.
Pokud v receptu nepoužijete otruby, sušenky budou světlejší. Doporučuji je však použít, protože zejména díky nim budou tyto sušenky bohaté na vlákninu, díky čemuž vás už jeden kousek dobře zasytí a podpoří trávení. Sušenky jsou vhodné pro různé alergiky i pro vegany, jsou totiž bez vajec bez mléka a také bez ořechů. Příprava těchto sušenek je jednoduchá a výsledek stojí za to. Výborné, chutné a zdravé! Věřím, že si tento zdravý dezert oblíbíte i mimo období Vánoc, například jako dobrotu ke kávě či čaji.
A nezapomínejte, 1 hrnek v receptu = 250 ml.
Ingredience
- 2 HR ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1/2 HR otrub (nebo ovesných vloček)
- 4 PL strouhaného kokosu (doporučuji tento)
- 1/3 HR kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1/3 HR javorového sirupu/medu (doporučuji tento)
- 1 PL perníkového koření
- špetka mořské soli
- na džem:
- 150 g jahod/malin
- 2 PL chia semínek (doporučuji tyto)
- špetka stévie (dle potřeby)
Postup
- Rozmixujeme ovesné vločky, otruby (lze nahradit dalšími ovesnými vločkami) a kokos.
- Vzniklou mouku nasypeme do misky, přimícháme perníkové koření, špetku soli a rozehřátý kokosový olej se zvoleným sladidlem.
- Pokud by bylo těsto příliš husté, přilijeme 1-3 lžíce vody.
- Vzniklé těsto vložíme mezi dva listy papíru na pečení, tence vyválíme a vykrajujeme z něj srdíčka (případně i jiné tvary).
- Z každého druhého srdíčka vykrojíme jeho střed.
- Sušenky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 25 minut na 165 °C.
- Příprava džemu je velmi jednoduchá. V menší misce rozmačkáme (lze i rozmixovat) jahody, případně maliny.
- Přimícháme chia semínka, v případě potřeby špetku stévie a necháme alespoň 30 minut odležet, ať džem zhoustne.
- Pro cukrový efekt můžeme před slepováním posypat srdíčka s vykrojeným středem, prosátou kokosovou moukou.
- Každé nevykrojené srdíčko potřeme džemem a přikryjeme ho srdíčkem s vykrojeným vnitřkem. Sušenky skladujeme v uzavřené skleněné nádobě.
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 20 kusů |
Nutriční hodnoty / 1 kus | ||
KCal | 90 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 2 g | |
Tuky | 5 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéZdravé dezertyBez laktózyBez vajecChia semínkaOvesné vločkyBez histaminuZdravé veganské dezertyZdravé dezerty bez vajecZdravé dezerty s ovesnými vločkamiVegan vánoční receptyVegan recepty s ovesnými vločkamiJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!