ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Jednoduché lasagne se zeleninou

Jednoduché lasagne se zeleninou

Jednoduché lasagne se zeleninou určitě patří mezi moje nejoblíbenější jídla k obědu a večeři zejména tehdy, když se nemohu rozhodnout, co uvařit na několik dní dopředu. Za pár minut totiž připravíte 7 velkých porcí jídla, na kterém si 100 % všichni pochutnáte.

Dříve jsem byla zvyklá dělat klasické lasagne - s hovězím masem, bez zeleniny a se spoustou sýra. V poslední době jsem však více experimentovala a přišla jsem na tuto chutnou a zdravou verzi lasagní. Zeleninové lasagne jsou totiž oproti klasice dietnější, obsahují více vlákniny a méně tuku, zatímco zůstanou pořádně syté. Ptáte se, proč tomu tak je? Protože obsahují hodně zeleniny, která dodá jídlu objem, ale zároveň obsahuje málo kalorií. Další vychytávkou je, že jsem vyzkoušela udělat tyto lasagne dietnějšími díky použití krůtího masa. Hovězí maso je velmi chutné, avšak obsahuje mnohem více tuku. Pokud vám však nějaký ten tuk v jídle navíc nevadí, můžete použít polovinu krůtího a polovinu hovězího masa nebo si je připravit rovnou s hovězím.

Namísto bešamelové omáčky používám sýr ricottu, který chutná v lasagních přímo úžasně a určitě vám tuto verzi doporučuji vyzkoušet.

Tyto jednoduché zeleninové lasagne si můžete zabalit s sebou i do práce či školy, do krabičky jsou jako stvořené. Těstoviny na lasagne koupíte v každém větším supermarketu. Aby se těstoviny upekly doměkka, doporučuji je před vrstvením buď předvařit ve vodě nebo každou vrstvu polít dostatečným množstvím šťávy z masovo-zeleninové nádivky.

Věřím, že recept vyzkoušíte a lasagne se zeleninou a krůtím masem si zamilujete stejně jako my doma :)

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE v předprodejní ceně).

Ingredience

  • 500 g těstovin na lasagne (nejlépe celozrnné)
  • 1 kg mletého krůtího (případně hovězího) masa (ze stehen)
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 2 menší lilky
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 500 g rajčatového pyré/pasty
  • 250 g ricotty
  • 1 PL oregana
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého pepře

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zlehka na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
  2. Přidáme mleté ​​maso a mícháme přibližně 2 minuty.
  3. Potom do hrnce přidáme nakrájený lilek, cuketu a mrkev. Opět chvíli mícháme.
  4. Následně přidáme koření a sůl, dobře zamícháme a přimícháme i rajčatové pyré.
  5. Masovo-zeleninovou směs vaříme za občasného míchání okolo 15 minut. Po dovaření by nám měla na dně zůstat i nějaká šťáva.
  6. Na dno skleněné zapékací formy (s rozměry kolem 35 x 25 cm) vložíme pár plochých těstovin na lasagne.
  7. Na těstoviny navrstvíme část masovo-zeleninové směsi (i s částí šťávy - ta totiž zajistí, že se těstoviny upečou doměkka).
  8. Na tuto vrstvu přidáme několik lžic ricotty.
  9. Obložíme opět těstovinami a dále vrstvíme, dokud suroviny nespotřebujeme.
  10. Pokud těstoviny nepředvaříte, doporučuji vrchní část lasagní zakončit masovo-zeleninovou nádivkou, aby se těstoviny ze shora upekly doměkka.
  11. Navrstvené lasagne pečeme 40-45 minut při 180 stupních.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE v předprodejní ceně).
Koupit knihu
Čas přípravy55 minut
Vydatnost7 porcí
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal600 KCal
Sacharidy67 g
Vláknina7 g
Bílkoviny44 g
Tuky17 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu