ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit šulánky z tvarohového těsta

Fit šulánky z tvarohového těsta

Zbožňujete šulánky? Pak si určitě připravte tyto fit šulánky z tvarohového těsta s mákem. Na přípravu těsta budete potřebovat pouze 3 suroviny. Pojďte zavzpomínat na dětské časy a pochutnejte si na těchto chutných fit šuláncích s mákem.

Příprava šulánků z tvarohového těsta je jednodušší a rychlejší ve srovnání s receptem na šulánky z bramborového těsta. V tomto případě totiž nemusíme vařit a loupat brambory. Stačí spolu smíchat tvaroh, vejce a celozrnnou špaldovou mouku a můžeme se pustit rovnou do šulánků. Tvarohové šulánky jsou tedy určitě méně pracné a navíc obsahují mnohem více bílkovin z tvarohu.

Zkoušela jsem několik variací na tento recept, avšak tento u mě zabodoval nejvíce - šulánky totiž nebyly ani příliš měkké, ani se nerozpadávaly. Byly takové akorát. Ti, kteří si až tak nezakládají na skvělých nutričních hodnotách, mohou šulánky nakonec polít i rozpuštěným máslem. Mám je ráda i bez něj, vyzkoušejte také tuto verzi. Pokud náhodou nemáte rádi mák, můžete šulánky připravit s vaší oblíbenou posypkou. Klidně to může být i rozdrobený tvaroh či opečená celozrnná strouhanka. Díky máku jsou však tyto fit tvarohové šulánky nutričně výživné, obsahují vysoký podíl omega 3 mastných kyselin a také celou škálu vitamínů a minerálů.

Fit škubánky z tvarohového těsta si určitě oblíbíte :)

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 350 g jemného tvarohu
  • 2 vejce
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • na posypku:
  • 90 g mletého máku
  • 2-3 PL medu (případně práškového xylitolu)
  • 1 PL nastrouhané citronové kůry
  • máslo (volitelné)

Postup

  1. Ve velkém hrnci necháme mírně osolenou vodu přivést k varu.
  2. V misce smícháme všechny suroviny na těsto dohromady. Těsto by mělo být pevné a husté.
  3. Z těsta vytvarujeme dva dlouhé válečky, které položíme na pomoučněný vál a následně z nich nožem odkrajujeme menší šulánky. Pokud se těsto příliš lepí, poprášíme jej trochou mouky.
  4. Nakrájené šulánky následně můžeme (nemusíme) vytvarovat rukama, abychom se zbavili hranatých okrajů.
  5. Hotové šulánky vložíme do vařící vody. Když všechny vyplavou na povrch, necháme je vařit ještě 4 minuty.
  6. Následně šulánky přecedíme a zlehka propláchneme studenou vodou.
  7. V menší misce smícháme mletý mák s nastrouhanou citrónovou kůrou.
  8. Naservírované šulánky posypeme makovou směsí a osladíme je buď medem nebo práškovým xylitolem. Šulánky můžeme na závěr polít rozpuštěným máslem.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy35 minut
Vydatnost3 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal661 KCal
Sacharidy81 g
Vláknina15 g
Bílkoviny37 g
Tuky19 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu