ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit strouhaný jablkovo-tvarohový koláč

Fit strouhaný jablkovo-tvarohový koláč

Jednoduchý fit špaldový strouhaný koláč s jablkovo-tvarohovou náplní. Téměř jako od babičky, jen nižším obsahem kcal, cukru a tuku.

Zdravé jablkové koláče patří zejména na podzim mezi mé nejoblíbenější a tento zdravý strouhaný jablečný koláč s tvarohem mezi nimi nesmí chybět. Pojďme se podívat na jeho výhody. Je jednoduchý na přípravu, bohatý na bílkoviny, vlákninu a jak jsem již zmínila, oproti klasickému strouhanému koláči obsahuje méně tuku, cukru a celkových kalorií. Na oslazení koláče můžete použít xylitol, díky tomu jej připravíte zcela bez cukru. Do jablečné náplně určitě přidejte i skořici, která se postará o jeho neodolatelnou vůni již během pečení.

Jemná tvarohovo-jablková náplň s křupavou drobenkou vás svou chutí úplně dostane. Koláč je perfektní jen tak samostatně, ale i ke kávě či čaji, na nedělní odpoledne.

Fit strouhaný jablkovo-tvarohový koláč patří mezi naše oblíbence, vyzkoušejte jej také.

Tip: Koláč můžete před pečením posypat ještě drcenými vlašskými ořechy, pro extra křupavost.

Ingredience

  • na těsto:
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 40 g změklého kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 50 g xylitolu/třtinového cukru (doporučuji tento)
  • 3-4 PL vody
  • 2 žloutky
  • na tvarohovou náplň:
  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 bílky (případně 20 g pudinkového prášku nebo proteinu)
  • 70 g xylitolu/třtinového cukru (doporučuji tento)
  • 1 ČL vanilkového aroma
  • na jablkovou náplň:
  • 5 menších jablek
  • 1 PL medu
  • 1 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
  • 1 PL pudinkového prášku/zlatého klasu

Postup

  1. Nejdříve v míse smícháme rukama všechny suroviny na těsto dohromady. Podle potřeby přidáváme vodu, aby bylo těsto pevné, ale zároveň se nedrobilo.
  2. Hotové těsto zakryjeme a následně jej odložíme na několik minut do lednice.
  3. Jablka nastrouháme najemno a necháme je mezitím odstát, aby pustily co nejvíce vody.
  4. V misce utřeme bílky do pěny a přimícháme k nim zbylé suroviny na tvarohovou náplň.
  5. Těsto vyndáme z lednice a nahrubo nastrouháme na struhadle.
  6. Polovinu nastrouhaného těsta rozložíme na dno formy vystlané pečícím papírem (o rozměrech zhruba 20x20 cm).
  7. Na spodní část těsta vylijeme tvarohovou náplň.
  8. Nastrouhaná jablka co nejvíce zbavíme šťávy a následně je smícháme s medem, skořicí a pudinkovým práškem.
  9. Jablka navrstvíme na tvarohovou náplň.
  10. Koláč posypeme zbylým nastrouhaným těstem a pečeme přibližně 35-40 minut při 180 stupních.
  11. Po dopečení necháme koláč vychladnout a doporučuji jej nakrájet a podávat až poté, co postojí několik hodin v ledničce.
Čas přípravy55 minut
Vydatnost9 krajíců
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc
KCal248 KCal
Sacharidy38 g
Vláknina5 g
Bílkoviny11 g
Tuky7 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu