Fit Maxi King dort
Pokud miluješ sladkost Maxi King, tak tento dort musíš vyzkoušet. Fit Maxi King dort v sobě ukrývá vrstvy nadýchané tvarohové náplně, kakaového těsta, karamelu a jemně křupavé čokolády a seshora posypané oříšky. Navíc je tento Maxi King dort ve fit verzi bez přidaného cukru, na celý dort vám postačí 7 lžic xylitolu nebo podobného sladidla a 100 g datlí. Pochlubit se může vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Pokud takové nepečené dezerty miluješ, určitě si recept ulož a vyzkoušej ho co nejdříve.
Recept je velmi jednoduchý, je však potřeba připravit se na menší nepořádek v kuchyni, který je u takových nepečených dezertů samozřejmostí. V každém případě dort určitě stojí za to! Je také docela sytý, uděláte z něj 12 kousků slušné velikosti.
Základ karamelové vrstvy tvoří datle a arašídové máslo. Datle nezapomeňte namočit do teplé vody alespoň 30 minut dopředu, aby změkly a daly se tak jednoduše rozmixovat. Pro ještě autentičtější karamelovou chuť můžete přidat také karamelové FlavDrops (doporučuji tyto) . Do této vrstvy můžete přidat i více vody, než je uvedeno v receptu, pokud máte raději tekutý karamel.
Při přípravě rozpuštěné čokolády doporučuji přidat do ní (po rozehřátí) i trochu plnotučného kokosového mléka, díky kterému by při řezání dortu neměla čokoláda popraskat. Po přidání mléka se však připravte na to, že bude čokoláda hustší, a tudíž se s ní hůř manipuluje. Já jsem čokoládu rozehřála v této mikrovlnné troubě, při výkonu 450 W po dobu přibližně 1,5 minuty.
V případě, že byste chtěli ještě více navýšit obsah bílkovin v dortu, můžete do tvarohové náplně přidat odměrku proteinu (ideálně vanilkového). Případně přidejte i odměrku proteinu do korpusu, ale budete muset ubrat z ovesných vloček a kakaa.
Tento dort jsme si doma ihned oblíbili a už teď se těším na to, kdy ho znovu připravím. Pokud tento Maxi King dort v mém fit provedení vyzkoušíte, určitě mi napište, jaký měl u vás doma úspěch - budu se těšit :)
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- Na korpus:
- 40 g ořechového másla (doporučuji tohle)
- 30 g kakaa (doporučuji tohle)
- 100 g ovesných vloček (namletých najemno) (doporučuji tyto)
- 130 g jablkového pyré (doporučuji toto)
- 3 PL xylitolu (nebo jiného sypkého sladidla) (doporučuji tento)
- Na tvarohovou vrstvu:
- 200 g řeckého bílého jogurtu (nízkotučného)
- 500 g jemného, roztíratelného, nízkotučného tvarohu
- 80 ml horkého mléka (např. kokosového)
- 20 g 100% želatiny
- 4 PL xylitolu (doporučuji tento)
- Na karamel:
- 100 g datlí (namočených alespoň 30 min. ve vodě) (doporučuji tyto)
- 60 g arašídového másla (doporučuji tohle)
- cca 50 ml vody
- špetka soli
- špetka skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1/2 ČL karamelových FlavDrops (můžete vynechat) (doporučuji tyto)
- Na polevu:
- 100 g hořké čokolády (doporučuji tuto)
- 20 ml plnotučného kokosového mléka (volitelné) (doporučuji tohle)
- 1 ČL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 30 g lískových ořechů nebo mandlí (na posypku) (doporučuji tyto)
Postup
- V misce smícháme ořechové máslo s jablečným pyré, kakaem, xylitolem a najemno namletými ovesnými vločkami.
- Rukama zpracujeme lepivější těsto a následně ho natlačíme na dno dortové formy (průměr cca 25 cm). Pokud se těsto příliš lepí, potřete si ruce trochou oleje.
- V další misce pomocí metličky utřeme tvaroh s jogurtem a xylitolem.
- Do téměř vroucího mléka nasypeme želatinu a mícháme ji, dokud se nerozpustí (doporučuji dělat to v menším hrnečku).
- Následně do želatiny přidáme 2 lžíce tvarohového krému a pořádně ho rozmícháme. Želatinovou směs nalijeme do připraveného tvarohového krému.
- Krém rozmícháme pomocí metličky a polovinu krému vylijeme na připravený korpus.
- Dort dáme zatím do lednice.
- V sekáčku (doporučuji tento) následně dohladka rozmixujeme namočené a přecezené datle s arašídovým máslem, vodou, solí a skořicí. Přidat můžeme i karamelové FlavDrops pro autentičtější karamelovou chuť. Pokud je karamel příliš hustý, přidáme ještě trochu vody.
- Hotovou karamelovou hmotu navrstvíme na zčásti ztuhlou tvarohovou náplň a následně dort pokryjeme zbytkem tvarohového krému. Dort dáme opět do lednice.
- V mikrovlnce nebo nad párou rozehřejeme čokoládu s kokosovým olejem.
- Čokoládu dobře zamícháme, můžeme do ní vmíchat i kokosové mléko a vzniklou čokoládu bez hrudek nalijeme na povrch dortu.
- Oříšky rozdrtíme na malé kousky a dort jimi posypeme.
- Maxi King dort dáme ztuhnout alespoň na 6 hodin do lednice.
| Čas přípravy | 35 minut | |
| Vydatnost | 12 krajíců |
| Nutriční hodnoty / | ||
| KCal | 234 KCal | |
| Sacharidy | 29 g | |
| Vláknina | 3 g | |
| Bílkoviny | 12 g | |
| Tuky | 10 g | |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruArašídové másloZdravé dezerty bez cukruDezerty s arašídovým máslemRecepty s arašídovým máslem bez cukruFitness ovesné recepty s vysokým obsahem bílkovin
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!



