ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Domácí lokše bez lepku

Domácí lokše bez lepku

Vynikající recept na domácí bezlepkové lokše, které budete mít hotové za 20 minut - snadno a rychle. Skvěle se hodí jako příloha k husté fazolové polévce nebo jako wrap, který můžete naplnit oblíbenou náplní a použít jako tortillu.

Doporučuji, abyste z receptu nevynechali žádnou ingredienci, protože každá z nich hraje v receptu důležitou roli. Základ těsta tvoří rýžová a kukuřičná mouka spolu s bramborovým škrobem. Pokud jste zvyklí připravovat bezlepkové recepty doma, neměly by vám tyto ingredience chybět. Psyllium spolu s vodou vytvoří hustý gel, který zajistí, že bezlepkové těsto bude krásně držet pohromadě.

Z těsta vyšly 3 lokše, takže pokud jich chcete připravit více, musíte ingredience znásobit. Hotové lokše můžete potřít prolisovaným česnekem a trochou oleje, mňam! Skvěle se hodí jako příloha k fazolové polévce nebo jako wrap, který můžete naplnit libovolnou náplní (já mám nejraději masovou). Tak si to užijte, doufám, že se vám recept bude líbit :)

Lokše chutnají nejlépe čerstvé, ale vydrží 2-3 dny, doporučuji je skladovat v uzavíratelném sáčku. Druhý den je znovu ohřejte na pánvi a pokropte je trochou vody.

Lokše jsem opékala z každé strany na stupni 8 na této indukční varné desce.

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 150 ml teplé vody
  • 8 g psyllia (nahrubo mleté)
  • 60 g bílé rýžové mouky
  • 35 g bramborového škrobu
  • 25 g kukuřičné mouky
  • 15 ml libovolného oleje (+ více na postříkání pánve)
  • 1/2 ČL soli
Fit recepty - Do 5 surovin (česky)

Postup

  1. Psyllium v malé misce zalijeme teplou vodou, promícháme a necháme stát, zatímco smícháme mouky.
  2. Ve větší míse smícháme mouky se škrobem a solí.
  3. Poté k mouce přidáme vzniklý gel z psyllia a 15 ml oleje.
  4. Těsto dobře prohněteme rukama a necháme ho 3 minuty odpočívat.
  5. Mezitím rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem. Můžeme ji postříkat trochou oleje, aby byly lokše měkčí.
  6. Z těsta vytvarujte 3 tenké placky - nejlépe pomocí válečku, ale můžete použít i ruce.
  7. Poté smažíme placky na pánvi na téměř nejvyšším stupni asi 1 minutu z obou stran, až lehce zezlátnou.
  8. Pokud se z jedné strany dělají déle než minutu, zvyšte teplotu a pokud se rychle připalují snižte ji.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy20 minut
Vydatnost3 kusy
Nutriční hodnoty /
KCal190 KCal
Sacharidy31 g
Vláknina3 g
Bílkoviny3 g
Tuky5 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu